ANO: Olomouc zbytečně investovala téměř 10 milionů korun

24.03.2015 6:30

V pátek se uskutečnilo v pořadí 3. veřejné zasedání Zastupitelstva v tomto volebním období. Poprvé v historii mohli více než desetihodinový maraton jednání sledovat občané v online video přenosu.

ANO: Olomouc zbytečně investovala téměř 10 milionů korun
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Po formálních bodech na úvod a prezentaci organizátorů mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let, které se ve dnech 17.-30. června odehraje mimo Prahy a Uherského Hradiště také v Olomouci, přišel první závažnější bod. Tím bylo projednání petice občanů k zachování zeleného pásu Neředínského horizontu a případná změna územního plánu.

Neředínský horizont

Nezájem politiků v uplynulých desetiletích o zachování hodnotných lokalit města, bezohledná honba investorů za budoucím ziskem, ignorování názoru občanů, ale i jejich nedostatečná angažovanost. To vše dnes proti sobě staví zájmy vlastníků pozemků, obyvatel přilehlých sídlišť, krajinářů, architektů i ochránců přírody. Hnutí ANO podpořilo návrh opozičních partnerů na zpracování analýzy majetkových vztahů, která umožní vyčíslit, jaký podíl vlastníků dotčených pozemků by byl stavební regulací dotčen a kolik z nich se jen snaží spekulativně vydělat. Tento požadavek, stejně jako provedení průzkumu výskytu chráněných druhů živočichů a rostlin, nebo přehodnocení dopadů na omezení pohledů na vedutu historického centra, byly koalicí ČSSD, ODS, TOP09 a KDU-ČSL, za potřebné podpory KSČM, smeteny ze stolu. Developeři si zajisté oddechli a jejich investice do sponzorských darů politickým stranám se z části vrátila.

Změny územního plánu

Zatímco v majetkoprávních záležitostech jsme si jen mohli povzdechnout, že nevhodný způsob prodeje cenných nemovitostí v centru města v uplynulých letech vedl k propadu jejich cen o 50-60 %, u navržené přípravy změny územního plánu jsme razantně vystoupili proti. Návrh změnit další desítky hektarů nejcenější zemědělské půdy na průmyslové a obchodní haly, je nejen proti zdravému selskému rozumu, ale i zemědelské politice vlády. Jak připomenul předseda našeho klubu zastupitelů Mirek Žbánek, 1 centimetr organické hmoty se tvoří až 100 let a snaha koalice jít opět na ruku spekulantům s pozemky, znehodnotí pod betonem a asfaltem tisíce let staré přírodní bohatství i staletí práce našich předků. To, zda by v této lokalitě opravdu vyrostl biomedicínský a biotechnologický vědecký park, a ne např. sklady, není dnes schopen nikdo zaručit. I tyto názory koalice zcela ignorovala.

Analýza čerpání evropských dotací

Ve filmovou komedii se proměnila i dlouhá diskuse nad materiálem, který jsme připravili ke zhodnocení úspěšnosti města Olomouc v čerpání evropských dotací. Z podrobné analýzy, kterou jsme si vyžádali od náměstka Šnevajse odpovědného za tuto oblast, jasně vyplynulo, že město Olomouc v průběhu let 2007-2014 nerealizovalo více jak 20 % původně připravených projektů, do jejich přípravy přitom zbytečně investovalo téměř 10 milionů korun, nedokázalo využít více jak 170 milionů korun, které mu byly přislíbeny a zejména na pokutách k dnešnímu přišlo o dalších téměř 50 milionů. Přitom dalších až 30 milionů korun městu stále z probíhajících šetření příslušných úřadů na pokutách hrozí. Přestože jsme zastupitelstvu předložili jen údaje z materiálu, který připravila a projednala sama Rada města doplněný pouze o stanoviska dotačního úřadu a ministerstva pro místní rozvoj, odmítla koalice vzít tento dokument na vědomí. Čekali jsme, že poté vstoupí do jednacího sálu muž v černém, nasadí si brýle, vytáhne z kapsy stříbrný neuralizér a přítomným vymaže posledních několik desítek minut z paměti. Jak jinak nevzít široce projednávaný materiál na vědomí??

Radniční listy

Zastupitelstvu jsme předložili zprávu o ne zcela transparentní realizaci veřejné zakázky v hodnotě cca 30 milionů korun (v letech 2007-2015). Zakázka na Radniční listy (produkci, tisk, distribuci) byla v roce 2007 "soutěžena" v jednacím řízení bez uveřejnění. To je obvykle až krajní variantou zadávání veřejné zakázky, jelikož umožňuje oslovit pouze jednoho účastníka a omezuje tedy hospodářskou soutěž. Již nepřekvapí, že byla skutečně oslovena pouze jedna soukromá firma, která zakázku realizuje od roku 2007 do dnešního dne za částku, která byla v soutěži limitní. Tento způsob zadání veřejné zakázky je možné realizovat, pokud dříve proběhla řádná soutěž o návrh. Podle vedení radnice taková soutěž transparentně proběhla, ovšem dokumentace již byla skartována. Přitom skartační doba u tohoto typu dokumentů je podle metodiky Ministerstva vnitra nastavena na 10 let. Nervozitu některých zastupitelů koalice dokládaly i jejich zmínky o policejním vyšetřování, které se této zakázky týkalo. Bohužel, stopy byly zameteny.

Z realizace zakázky však vyvstává další závažná otázka: Jaké má město Olomouc příjmy z prodané inzerce, když umožňuje v Radničních listech inzerovat až na osmi stranách? Tedy až čtvrtina časopisu může být inzerce jiných subjektů. Dle platné smlouvy je celý časopis majetkem města, placeným z veřejného rozpočtu. Na tuto otázku nám však vedení města zatím nedokázalo odpovědět, ale odpověď přislíbilo. Pokud však město Olomouc nemá příjmy z inzerce a tyto příjmy má jiný subjekt (s největší pravděpodobností opět firma realizující zakázku), jednoznačně vedení města nejedná s péčí řádného hospodáře. Pro představu o jaké částky se jedná, ZDE je ceník inzerce.

A jak dopadlo hlasování o tomto bodě? Přestože jsme chtěli pouze, aby Zastupitelstvo vzalo zprávu na vědomí, a aby na příštím zasedání vedení města informovalo zastupitele o nové transparentní veřejné zakázce a nové koncepci Radničních listů, opět jsme nepochodili. Čtyřkoalice s podporou komunistů veškeré návrhy opozice smetla ze stolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.