ANO: Pavel Telička navštívil Hodonín a debatoval s vinaři

04.05.2014 13:33

V pátek 2. května 2014 navštívil Pavel Telička, lídr hnutí ANO a jeden ze spolufavoritů květnových voleb do Evropského parlamentu, region zaslíbený vínu - jižní Moravu.

ANO: Pavel Telička navštívil Hodonín a debatoval s vinaři
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Telička

Slunečný den zahájil Pavel Telička za doprovodu Martiny Dlabajové (kandidátka č. 4 do EP) a Jiřího Šíra (kandidát do EP č. 6) pracovní snídaní na radnici v Hodoníně, rodišti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Všichni přítomní kandidáti do Evropského parlamentu diskutovali se starostkou města Milenou Grauovou o aktuálních potřebách města a možnostech, jak pomoci při čerpání a využívání peněz z Evropské unie. Po návštěvě hodonínské radnice se naši kandidáti rozjeli za vinaři do středních a rodinných vinařství. Při rozhovorech s vinaři jsme načerpali řadu podnětů a při odborné debatě zjistili, že vinaře nejvíce ohrožuje nekvalitní zahraniční víno.

Páteční ráno začalo setkáním se starostkou města Hodonína, paní Milenou Grauovou. Starostka města představila Hodonín jako město s potenciálem v oblasti cestovního ruchu a lázeňství. Snahou města je pozvednout Hodonín investicemi do cestovního ruchu, lázeňství, zemědělství, vinařství a přímými investicemi do lidských zdrojů. Hodonín spolupracuje v rámci cestovního ruchu s regionem Slovácko a slovenskými městy Skalice a Holíč. Největším problémem města je odliv a nezájem středních živnostníků a s tím související nedostatek poptávky po kvalifikované práci. „Mladí lidé, kteří odcházejí z Hodonína za vzděláním do větších měst, se zpravidla již nevracejí, protože zde nenajdou uplatnění“ smutně konstatovala Grauová. Mezi největší lákadla města Hodonína bezesporu patří Lázně Hodonín, p. o., která se specializuje na léčbu pohybového ústrojí a Baťův kanál, jehož finální dokončení je plánováno v roce 2018.

Po návštěvě radnice jsme se rozjeli za vinaři po jižní Moravě a vydali se přímo do jejich království mezi vinice, abychom osobně zjistili, co vinaře z jižní Moravy trápí.

První zastávkou byl tradiční malebný moravský sklípek vinařství Buček v obci Sudoměřice a následně vinařství Michna v Čejkovicích. V Čejkovicích jsme dále navštívili historické Templářské sklepy, ve kterých templáři vyráběli a skladovali víno již ve 13. století. Odpoledne jsme se zchladili prohlídkou Valtického podzemí, zpřístupněné veřejnosti od roku 2008 vinařstvím Chateau-Lednice, které v sobě ukrývá více než 760 metrů historických podzemních sklepů a chodeb v hloubce 6 až 12 metrů. Další zastávkou byla obec Moravská Nová Ves, kde jsme měli možnost diskutovat s panem Lubomírem Glosem, nestorem mezi vinaři a spolupracovníkem pana profesora Viléma Krause. Poslední zastávkou bylo vinařství Osička-Malaník v obci Mikulčice.

Večer nás čekala odborná debata s desítkami vinařů, kteří přišli diskutovat s našimi kandidáty do Evropského parlamentu. Pavel Telička pozdravil všechny přítomné a představil své kolegy, kteří za hnutí ANO kandidují do Evropského parlamentu. Za hlavní priority hnutí ANO v Evropském parlamentu označil získání většího vlivu v rámci institucí Evropské unie, odbourávání administrativních překážek a administrativní zátěže pro podnikatele, zemědělce, vinaře a další živnostníky, dále pak ochranu trhu před zdravím škodlivými a závadnými výrobky, podporu zemědělství, nutnost čerpání a vyčerpání zdrojů z evropských fondů v plném rozsahu a inventarizaci dotačních titulů. K samotné problematice vinařů poznamenal, „že jako největší problém vinařů vidí boj proti nekalé konkurenci a ztrátě konkurenceschopnosti, která je dána záplavou nekvalitního zahraničního vína do ČR. Naší snahou bude najít na úrovni ministerstev cestu, jak posílit a zintenzivnit roli Státní zemědělské a potravinářské inspekce např. ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel“.

S krajem s 96% vinnou produkcí v České republice jsme rozloučili s příslibem vinařům, že se za nimi v letošním roce určitě vrátíme a společně s jejich podněty budeme usilovat o zlepšení konkurenceschopnosti a snížení nadbytečné administrativní zátěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ryba (ANO): U korespondenční volby existují dvě rizika

16:21 Ryba (ANO): U korespondenční volby existují dvě rizika

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě