Adam (KSČM): Jak se ničí národní bohatství

18.12.2013 6:27

Komentář Vojtěcha Adama, poslance PS PČR za KSČM, k aktuálnímu prodeji akcií ČSA.

Adam (KSČM): Jak se ničí národní bohatství
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Média jsou plná dohadů stran předpokládané budoucí koalice, všude se v nich vrší a proplétají banální bulvární témata a „závažné“ politické zprávy. Za oponou toho všeho mediálního cvrkotu se ztrácí ty ojedinělé zprávy, které mají ke skutečné (politické) realitě mnohem blíže.

V neděli 15. 12. vyšla v médiích zpráva, že po letošním odprodeji 44,6 % akcií Českých aerolinií jihokorejské společnosti Korean Air odkoupí tato společnost dalších 34 % akcií ČSA. Následně odprodá tuto třetinu akcií jinému dopravci, české firmě Travel service.

Pointou je cena. Korejské aerolinky koupí nadvakrát celkem od ČSA 78,6 % akcií za přibližně 121,3 miliónů Kč.

Jaká je tohle cena? Opravdu mají české aerolinky dnes tuto cenu? Posoudil někdo, jakou skutečnou hodnotu v sobě značka ČSA nese, jaká tradice za ní stojí? Že je to součást historie našeho samostatného státu, ať už se jmenoval Československo nebo Česká republika?

Vždyť Československé aerolinie vznikly 6. října 1923, téměř se vznikem samostatného státu. Jejich osudy jsou svázány s těmi národními. Za okupace byly uzavřeny Němci, po roce 1945 začal jejich vzestup jako obecně největšího dopravce v zemi a výhradního československého leteckého dopravce. ČSA byly desetiletí jedním ze symbolů české samostatnosti a vyspělosti. Dopravovaly lidi na vnitrostátních, mezinárodních, dokonce i na mezikontinentálních trasách pomocí flotily vlastních letadel, která se postupně rozrůstala…

Možná se některému čtenáři zdá, že tu zbytečně opakuji jen obecně známé. Ale já mám pocit, že dnes je potřeba právě ty myšlenky o skutečné ceně věcí velmi nahlas připomínat. Dnes se totiž téměř všechno ztrácí v mediální mlze, v níž se hodnotné i bezcenné scvrkává na podobně ploché obrysy.

Cena cca 122 miliónů Kč. Za to si dnes nepořídíte ani malý kousek jednoho nejlevnějšího letadla firmy Boeing, které stojí v přepočtu přibližně 1,5 miliardy Kč!

Je obecně známo, že ekonomická situace ČSA je velmi špatná. Vinu na tom nesou jak vlády pravicové, tak levicové, ale i některá vedení samotné společnosti. Například v klíčové době, kdy stál v čele národní společnosti Jaroslav Tvrdík.  Z bývalého majetku ČSA nezbylo už téměř nic. Jen ta značka. A dluhy.

A přesto. Je opravdu v pořádku, že se toto rodinné stříbro prodává za 122 milionů Kč? Korean Air se totiž musely zavázat, že druhý nákup akcií - 34% - odprodají české firmě Travel Service. Za jakou cenu? To už prý bude na dohodě.  A jistě i předmětem obchodního tajemství…

Nepřipomíná vám to něco? Že už jste to slyšeli mnohokrát v naší politistopadové historii? Že se nevýhodně prodá a výhodně nakoupí? Ano, tak se u nás ničí národní bohatství.

Někdy se při čtení takových zpráv člověk musí sám sebe ptát: Je tohle ještě skutečnost, opravdu se mi to nezdá? Vždyť to naopak vypadá, že ta zpráva je přijímána jako každá jiná - v té čarodějné směsi, kterou nám čepují každý den naše úžasná média… Ne, to jen ta moje přehnaná kritičnost je příčina, že jsem tím znepokojený. Všechno je přece v pořádku…

Jenže mně se stále neodbytněji dere do vědomí jedna znepokojující myšlenka: Co až se příští generace ohlédnou – odpustí nám, že jsme po sobě nechali jen vyplundrovanou zem?!

Vojtěch Adam, poslanec PS ČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vojtěch Adam - profil

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …