Andrt (ČSSD): Prezident Zeman je politický harcovník, který nemá co ztratit

04.03.2015 5:32

Pan prezident Zeman je svébytnou i svéráznou osobností, kterou si voliči vybrali v přímé volbě i se všemi jeho přednostmi a slabinami. Je to zkušený politický harcovník, jenž nemá de facto co ztratit. Proto si možná občas může dovolit říkat věci naplno, což se některým nelíbí.

Andrt (ČSSD): Prezident Zeman je politický harcovník, který nemá co ztratit
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prezident Miloš Zeman s chotí na návštěvě Ústeckého kraje

K ústeckému regionu má podle všeho vřelý vztah, což kvitovala řada účastníků jeho poslední návštěvy - přímo to hodnotit nemohu, neboť jsem k těmto jednáním nebyl přizván, ani s panem prezidentem o našem kraji nejednal. Že je zde třeba urychleně řešit otázky spojené s nedokončenou infrastrukturou, nedostatkem pracovních příležitostí, ztráty perspektiv pro mladé a vzdělané lidi, kšeftováním s chudobou, vzrůstající kriminalitou, násilím a nesnášenlivostí ve společnosti apod., je jasné i panu prezidentovi - a je třeba začít bezodkladně konat ať již s prolomením nebo bez prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Totiž hlavní problém devastace ústeckého kraje se z životního prostředí přesunul do oblasti sociální - lidské a vztahové.

Působení pana prezidenta směrem k zahraničí je velmi těžké hodnotit - on upozorňuje na to, co se stejně mezi běžnými lidmi šušká, a sice že jsme se opět stali poskoky mocností, které nás - když bude nejhůř - opět hodí "přes palubu". Čili bychom měli být v těchto mezinárodních vodách velmi obezřetní a maximálně prozíraví. Osobně se domnívám, že bychom měli maximálně těžit z naší strategické geopolitické polohy - a sice být jakýmsi logickým a přirozeným prostředníkem mezi "západem" a "východem", protože k oběma světům máme v různé podobě blízko - ovšem tuto roli jsme zatím pramálo zvládli. Ostatně jen čas ukáže, kdo měl nakonec pravdu, a jaké spojenectví pro nás bude mít fatální důsledky.

Co se týče ČSSD, pak má pan prezident v našich řadách stále mnoho obdivovatelů a příznivců. Nedovedu ale posoudit, zda je jeho vztah k ČSSD vždy zcela korektní a neutrální, jak by měl z pozice prezidenta být k jakékoliv jiné demokratické politické straně. Tím, že byl dlouholetým členem a předsedou ČSSD, tak má někdy snahu zasahovat do vnitřních záležitostí strany, což je špatně. Když už se kdysi rozhodl stranu opustit a založit svůj alternativní "fanklub", což osobně považuji za jeho chybný krok a nezvládnutou ješitnost, kterou za pár let s obdobným efektem opakoval pan Paroubek, pak by měl respektovat demokratické principy a nadále stranu zevnitř nerozvracet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…