Augustýn (TOP 09): Sport mládeže je jedním z mála míst, kde jsou dotace dobře utracené peníze

02.06.2019 20:37

Na posledním setkání Komise pro sport a volný čas města Žďáru nad Sázavou se projednával dotační titul Sportoviště 2019, ve kterém se letos rozdělilo 1,8 milionu korun.

Augustýn (TOP 09): Sport mládeže je jedním z mála míst, kde jsou dotace dobře utracené peníze
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

O dotaci z něj mohou žádat majitelé sportovišť na úhradu nákladů pro sportovní činnost mládeže, která ve Žďáře sportuje zdarma. Komise se postupně zabývá jednotlivými dotačními tituly, reviduje je a hledá případná vylepšení.

U sportovišť se diskutovaly v podstatě dvě varianty:

  • Stávající model, kdy dotaci dostávají přímo provozovatelé sportovišť a pro oddíly mládeže je zdarma.
  • Starý model, kdy dotaci dostávají sportovní oddíly na činnost mládeže a za sportoviště platí.
  • Třetí několikrát zmíněnou možností je nějaká kombinace starého a současného modelu.

Stávající model se ještě za vedení TOP 09, ODS a ČSSD zaváděl z důvodů, aby peníze, které dostanou oddíly na pronájmy oddílů mládeže nebyly tím, co se jako první škrtá ve finanční nouzi a aby nebyly děti limitovány v tréninkovém objemu finančními prostředky, které vedení na činnost, včetně dospělých, sežene. Byly to tenkrát dlouhé debaty. Největší obava byla z nadužívání, kdy nebudou prostory dostatečně vytíženy a po hale či tělocvičně se bude prohánět jen pár dětí a budou to vyhozené peníze. Zkušenosti ukázaly, že se tak nestalo. Obavy se nepotvrdily, naproti tomu výhody dotace přímo sportovišti stále trvají, proto je můj pohled naprosto jasný: zachovat stávající model.

Má to ještě jednu rovinu. Jsou sporty, kde jsou prostorové nároky zcela rozdílné. Na hokejovém tréninku může být i několik desítek dětí, pokud budou krasobruslařky nacvičovat sestavy, budou potřebovat někdy i celý led jen pro jednu. A náklad na osobu je tak diametrálně rozdílný. Díky stávajícímu systému si děti takovéto sporty mohou dovolit i bez likvidačních členských příspěvků.

I pro mne jako trenéra kolektivního sportu je dobré občas mít na tréninku jen několik hráčů. Mohu se tak kvalitně věnovat jejich individuálním dovednostem, které jsou v dlouhodobém rozvoji hráčů házené naprosto klíčové.

Sport mládeže je pro mne jedním z mála míst, kde jsou dotace do mladých sportovců dobře utracené peníze. Bez nich by v našem městě jen těžko vyrůstali mistři světa a olympijští vítězové. A já pevně věřím, že i v budoucnu budeme jejich následovníky vítat na náměstí Republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.