Babák: Státní rozpočet - díra, která nemá dno

14.12.2013 17:49

Je to taková malá loterie za velké peníze. Každý rok s napětím sleduji, jak dopadne boj o státní rozpočet.

Babák: Státní rozpočet - díra, která nemá dno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák

Jak vysoký bude deficit? Kdo dostane přidáno a komu budou přistřižena křídla? A jaké budou celkové výdaje? Změna politického větru začíná být velmi citelná. Státní dluh se prohloubí o dalších 112 miliard...

Dlouhodobě upozorňuji na to, že ministerstvo pod vedením Miroslava Kalouska nebylo schopno důsledně vybírat daně, a to i přes to, že k tomu mělo potřebné údaje plátců. Vrchní výběrčí, vědom si této své neschopnosti, proto neúměrně navyšoval rezervy v kapitolách státního dluhu. Nekompetentnost při sestavování státního rozpočtu, kdy se na jedné straně řezalo zaživa a na nepřijatelných místech a na straně druhé nesmyslně vytvářel záchranný polštář, byla do očí bijící.

Všichni volali po změně. A jak je to teď, s novou politickou reprezentací? Změna se nekoná, ba naopak. Rodící se vláda automaticky přebírá nekompetentnost svého předchůdce a opět uměle tvoří rezervy, zejména v podobě Kalouskovy tajemné kapitoly jménem Všeobecná pokladní správa.

Jen těžko si můžeme představit viditelnější prapor přicházející levicové vlády, než je opětovné zadlužování a navyšování původně plánovaného schodku státního rozpočtu o dalších 12 miliard. Samozřejmě, na úkor budoucích generací. Výdaje státu přitom mají být vyšší o celých 30 miliard! A to mi vskutku hýbe žlučí. Daňová kvóta se zvyšuje a daňové příjmy se snižují. To je zřejmý doklad nesmyslnosti zvyšování daní.

Byrokracie je přebujelá. Právě zde je zapotřebí hledat rezervy. Jaká je však realita? Platy státních zaměstnanců se zvyšují skoro o 4 % o neuvěřitelných 4,3 milidardy ročně, čímž se průměrný plat státního úředníka zvyšuje na 27 630 Kč. Přitom mnohé potřebné a záslužné profese mohou o takové mzdě jen snít.

Ruku v ruce s tím se zvyšuje počet zaměstnanců ve státní správě o 2070 úředníků a co je vskutku otřesné, z tohoto čísla je celých 541 jen na úřadech práce.

Zdůrazňuji na úřadech, které jsou pouhým otrockým registrem nezaměstnaných, kterým vyplácí podporu v nezaměstnanosti. Vzpomeňme na dobu před deseti lety, kdy úřady práce ještě plnily svou úlohu a aktivně lidem pomáhaly hledat práci.

Lámu si také hlavu nad úlohou pana Babiše. Stojí vpravo, nebo vlevo? Nastíněný scénář je jaksi v rozporu s jeho volebními proklamacemi. Ale to je v politice zřejmě jedno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Babák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu