Babiš (ANO): Reparát z protikuřáckého zákona

04.06.2016 7:29

Nedávno sněmovnou neprošel protikuřácký zákon. Důvodem i mého odmítnutí byla skutečnost, že z původního návrhu ministerstva zdravotnictví zbylo jen torzo.

Babiš (ANO): Reparát z protikuřáckého zákona
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Návrh, který obsahoval úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, kin, divadel, výstavních a koncertních sálů či sportovních hal, nebyl nakonec schválen. V průběhu projednávání návrhu ve sněmovně a v příslušných výborech předložili poslanci celou řadu pozměňovacích návrhů.

Pozměňovací návrh opozičního poslance Marka Bendy stanovoval výjimku ze zákazu kouření ve vnitřních prostorech stravovacích zařízení, pokud je kuřácký prostor stavebně oddělen. Právě jeho návrh byl příčinou konečného neschválení protikuřáckého zákona. V případě jeho schválení bychom tak byli, dá se říci, opět téměř na začátku a pro zákazníka by se nevyřešilo prakticky nic. Vzhledem k přijetí této výjimky, která popírá hlavní cíle původního zákona, tedy ochranu veřejného zdraví, pro mě i pro další poslance ANO ztratil zákon svůj význam a nemohli jsme tedy zcela logicky hlasovat pro jeho schválení.

Důležitost nového protikuřáckého zákona je však velmi vysoká a jsem tedy velmi rád, že několik dní po neschválení značně okleštěné verze zákona, je na stole protikuřácký zákon ve své tvrdší podobě. Aby bylo usnadněno přijetí nové verze, vláda zapracovala do návrhu smysluplné připomínky poslanců z předchozího projednávání.

Jsem toho názoru, že zákaz kouření má být skutečně zákazem. A to plošným, platným pro všechny bez výjimky. Podobný názor jsem zaznamenal i u provozovatelů restaurací. Buď se má kouřit všude, nebo nikde. Cokoli mezi tím je prostorem pro kličky a obcházení zákona.

Budou-li všechny restaurace plošně a bez výjimky nekuřácké, nebudou mít provozovatelé tendenci spekulovat nad tím, zda a jak kouření ve své restauraci zachovat, aby nepřišli o stávající zákazníky. Zmizí nerovnost podmínek a hosté restaurací situaci snáze pochopí a přizpůsobí se bez toho, aby restauratéři zaznamenali odliv hostů jinam.

Když zákaz kouření, tak opravdový a pro všechny hospody. Šel bych ale klidně i dál. Dle mého názoru nepatří cigareta ani do parku či dokonce na dětské hřiště.

Zákazem kouření na těchto místech by se mohl částečně vyřešit i problém pochybných skupinek popíjejících celé dny na lavičkách v parcích. Určitě se ale zasadím o to, aby se nesmělo kouřit v autě, ve kterém jsou převáženy děti.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…