Babiš: Není novinkou, že s paní kancléřkou máme v migračních otázkách různé názory

06.09.2018 21:40

Premiér Babiš jednal s kancléřkou Merkelovou o česko-německé spolupráci, budoucnosti Evropské unie i migraci.

Babiš: Není novinkou, že s paní kancléřkou máme v migračních otázkách různé názory
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Předseda vlády Andrej Babiš navštívil ve středu 5. září 2018 Spolkovou republiku Německo. S kancléřkou Angelou Merkelovou jednal o aktuálních evropských tématech i česko-německé spolupráci. Setkal se také s předsedou Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem, zástupci německých think-tanků a položil věnec u památníku Berlínské zdi.

Německo premiér navštívil na pozvání kancléřky Merkelové a pokračuje tak v tradici úvodních návštěv v sousedních zemích. Tématy setkání obou státníků byly jak česko-německé vztahy, tak aktuální evropské otázky.

Premiér Babiš vyzdvihl vysokou úroveň komunikace s německými partnery, která významně posílila se zahájením strategického dialogu. Rád by ho nadále využíval pro diskuzi o prioritních oblastech česko-německé spolupráce, jako jsou například věda a výzkum či spolupráce záchranných a policejních složek, i pro přípravu nových společných projektů. V letošním roce uplynulo také 20 let od založení Česko-německého fondu budoucnosti, který je důležitou součástí česko-německých vztahů.

Významným tématem byla dopravní infrastruktura, především pak železniční spojení mezi Prahou a Mnichovem, které je třeba modernizovat, a Prahou a Drážďany, kde je plánována výstavba vysokorychlostní trati. Ta by vedle zkrácení jízdní doby mezi těmito městy zároveň zvýšila kapacitu trati pro nákladní dopravu. Z hlediska hospodářské využitelnosti je pak pro ČR klíčová splavnost Labe.

Německo se řadí k největším zahraničním investorům a je také největším obchodním partnerem ČR s podílem 29,4 procenta. V roce 2017 činil celkový obrat vzájemného obchodu 89,5 miliard euro, což představuje téměř 10 % nárůst oproti předešlému roku. „Německo je pro Českou republiku nejdůležitějším exportním partnerem. Naše obchodní vztahy jsou velmi silné. Německé firmy u nás investují, jejich podíl na investicích je 16 procent. S paní kancléřkou jsme se bavili také o spolupráci v oblasti Průmyslu 4.0 a investicích ve vědě a výzkumu,“ řekl premiér.

V rámci evropských otázek se premiér Babiš a kancléřka Merkelová věnovali mimo jiné víceletému finančnímu rámci, budoucnosti Evropské unie, otázkám migrace, i brexitu. Klíčové je podle premiéra Babiše posílení jednoty a důvěry občanů v EU. Nutné je také zajistit bezpečnost občanů v Evropě a prosadit silný a fungující azylový systém. „Není novinkou, že s paní kancléřkou máme v některých migračních otázkách různé názory a to hlavně v přerozdělování ilegálních migrantů. Shodujeme se v Marshallově plánu pro Afriku podle tureckého modelu. Dnes jsem jí představil shrnutí našich solidárních aktivit. Zároveň jsme se bavili o návrhu budoucího rozpočtu EU, ve kterém vidím možnost přesměrovat desítky miliard euro na projekty zaměřené na spolupráci se státy severní a subsaharské Afriky, s cílem zastavit ilegální migraci,“ uvedl český premiér po jednání a připomněl, že lídři EU se letos v červnu shodli na tom, co jsme prosazovali, že povinné kvóty na přerozdělování ilegálních migrantů, jsou minulostí. Oba státníci mluvili také o mezinárodních otázkách, jako je například situace na Ukrajině či v Sýrii.

O budoucnosti Evropské unie a dalších mezinárodních otázkách následně premiér Andrej Babiš hovořil také s Wolfgangem Schäublem, předsedou Spolkového sněmu.

V Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik se předseda vlády setkal se zástupci německých think-tanků zaměřujících se na zahraniční politiku. Uvedl, že Německo je pro ČR klíčovým partnerem v mnoha oblastech, včetně evropské politiky. Zároveň zopakoval, že Evropská unie by se měla vrátit ke svému původnímu poslání, kterým je zajištění bezpečnosti a fungující Unie založená na čtyřech svobodách: volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu.

Andrej Babiš položil také věnec obětem zdi u památníku Berlínské zdi a kytici u památníku Visegrádské čtyřky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…