Skála (KSČM): Premiér v Berlíně a básníkova kapka rosy

06.09.2018 18:50

„KSČM měli zakázat,“ řekl tam Babiš na kamery. „Komunisti, KSČM nemá na naši vládu žádný vliv.“ „Jestli komunisty někdo oslabil, pak to bylo právě ANO.“

Skála (KSČM): Premiér v Berlíně a básníkova kapka rosy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Skála

Mlčení bývá i vrcholem moudrosti. Jindy však známkou bezradnosti. To trapné ticho je načase prolomit:   

V původním scénáři byl i student, zabitý doopravdy. Šarže, která tu intriku měla spáchat, se postavila na zadní. Růžička alias Šmíd byl až „nouzovým řešením“. Vyklubala se z něj šarže, zdravá jako řepa. Tak civilizovaně tu moc neodevzdal ještě nikdo. „Zákaz komunistů“ by si dal vlastní gól. „Pravdolásce“ by serval i „demokratické“ monstrance. Co by si počala loupež tisíciletí, přijít i o ně už tehdy?     

Pomohla by si „zákazem“ jen pro ty, kdo nikam nepřeběhli? „U komunistů“ byla i kvanta korouhviček. Prahly po kariéře za každého režimu. Měl se ten „zákaz“ týkat jen politiky? A proč ne i „práva privatizovat“? Nářky nad zmařeným „zákazem komunistů“ lezou na křehký led.

„Vliv KSČM na vládu“? Tu mrákotu boří nahlas i premiér. Pro řady levice, co v politice není na kšeft, je to dar z nebes. Rána z milosti všem vytáčkám, bulíkujícím ji načančaným opakem. A tím pádnější důvod se ptát, k čemu je „toleranční patent“? A kočkopes „programového průniku“?

Teď se premiér honosí, že skutečnou levici dusí hlavně ANO. Má na to opravdu samo? Anebo záleží hlavně na těch, koho chce udusit? Smíří se s rolí „pivního tácku, jímž si panstvo podkládá vrtkavý stůl“ - řečeno s jedním vtipálkem už po našem dubnovém sjezdu? Vyvodí závěry aspoň z nápovědy, kterou jí nabízí premiér?

Nechce-li levice spáchat harakiri, nic jiného jí nezbývá. Teprve pak politika nebude „o nás bez nás“. Až pak vyrazí naproti i většině, s níž poměry nemazlí. Tím víc se dočká i aspoň části toho, nač ji vábí předvolební koblihy. Tím snáz to prosadí ten, kdo s nimi vandruje po náměstích.           

Josef SKÁLA   

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…