Babka (KSČM): Do krajů se musí vracet více peněz z vybraných poplatků

24.06.2013 13:51

Vedení Moravskoslezského kraje dlouhodobě usiluje o změnu zákona o ochraně ovzduší. Ve čtvrtek (20. 6.) krajští zastupitelé schválili konkrétní znění dvou návrhů změn, které předloží Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Babka (KSČM): Do krajů se musí vracet více peněz z vybraných poplatků
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V prvním návrhu změny zákona o ochraně ovzduší krajští zastupitelé navrhují, aby se změnil poměr výnosů z poplatků za znečišťování ovzduší ve prospěch krajů. Chtějí dosáhnout toho, aby se od příštího roku 90 procent výnosů z těchto poplatků vracelo do regionů, na jejichž území se nachází zdroj znečištění.

Zbývajících 10 procent by mělo zůstat ve státním rozpočtu. V současné době je to totiž naopak - většina poplatků je příjmem Státního fondu životního prostředí, který je rozmělňuje do mnoha oblastí v rámci republiky, přičemž zpět do kraje se vrací minimum.

„Už dlouhodobě se zasazujeme o to, aby kraje získaly více než jen 25 % z vybraných poplatků za znečišťování ovzduší. Je nelogické, aby poplatky za poškození životního prostředí končily jinde, než kde vznikají, a kde je proto větší problém s ovzduším. Do kraje by se tak vrátilo zpět co nejvíce z vybraných poplatků, které bychom mohli investovali také do snížení negativních dopadů místního průmyslu na životní prostředí,“ říká 1. náměstek hejtmana MSK Josef Babka.

Druhý návrh změn zákona o ochraně ovzduší obsahuje podněty, jak umožnit kontrolu lokálních topenišť, která se z velké části také podílejí na negativním stavu životního prostředí. I když v některých lokalitách mají lokální topeniště podstatný vliv na stav ovzduší, zákon neumožňuje provádět kontrolu v domech občanů.

Kontroloři mohou pouze vizuálně hodnotit tmavost kouře z komínů, nicméně jim zákon neumožňuje při překročení tmavosti kouře vstoupit do domu a zkontrolovat, jakým palivem se topí. „Cílem zákonodárné iniciativy je vytvořit obcím dostatečný kontrolní a restriktivní nástroj, aby mohly kvalitu ovzduší na svém území ovlivnit co nejúčinněji,“ dodává 1. náměstek hejtmana MSK Josef Babka.

Moravskoslezský kraj prostřednictvím Asociace krajů České republiky požádal ostatní kraje, aby se k návrhu novely zákona o ochraně ovzduší také vyjádřily.

Kladné stanovisko vyslovil kraj Vysočina, Jihočeský, Jihomoravský, Královéhradecký, Středočeský a Ústecký kraj. Návrh změny zákona o ochraně ovzduší projednal MSK také s obcemi s rozšířenou působností v kraji, kde získal podporu města Ostravy, Havířova, Frýdku-Místku, Opavy, Karviné, Frenštátu pod Radhoštěm, Nového Jičína, Oder a Krnova. Souhlasné stanovisko k návrhu zákona obdržel kraj rovněž od Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje a regionálního zastoupení Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Návrhy projednala také Komise pro životní prostředí Rady Asociace krajů České republiky opět se souhlasným stanoviskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…