Bárta: Máme jedinečnou šanci ztratit nálepku evropského Las Vegas

06.07.2013 8:22

Otevřený dopis řediteli Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) Petru Vrzáňovi.

Bárta: Máme jedinečnou šanci ztratit nálepku evropského Las Vegas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Vážený pane řediteli,
 
v pondělí 24. června jsem v Poslanecké sněmovně pořádal seminář na téma regulace hazardu. Starostové z řad přítomného posluchačstva se v zásadě rozdělili na dva tábory. První by nejraději herny z území svého města či obce vykázal úplně. Ten druhý tábor by hazard vyhláškou nejraději koncentroval v jedno místo, a to pokud možno s exkluzivní adresou, do něhož by gambleři, které už váš průmysl dostal na absolutní dno, nechodili. 
 
Z výše uvedeného vyplývá, že ani jeden z obou táborů nehodlá nadále tolerovat počet heren a počet automatů v takovém množství, v jakém jim jejich obce a města zaplevelilo ministerstvo financí svými videoloterními terminály proti jejich vůli.
 
Opravdu nesdílím vaše obavy o výraznější nárůst primární ani sekundární nezaměstnanosti v důsledku propouštění hazardního průmyslu. Myslíte, že vývojáři softwaru nenajdou uplatnění jinde, zvláště když je po této profese na českém trhu nedostatek. Myslíte, že hospodští nebudou už nadále točit pivo? Že majitelé nemovitosti nepronajmou své plochy třeba farmářskému obchůdku? Že městská policie nebude pořádkově vytížena jinak? Že lékařský personál v psychiatrických léčebnách nenajde uplatnění na jiných odděleních?  …
 
Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny dostal v březnu velmi smutný dopis od představitelů organizací Transparecy International, Občané proti Hazardu a Brnění. Ten mimo jiné obsahuje popis katastrofální situace v oblasti hazardu. Obzvlášť zarážející je skutečnost, že množství prohraných peněz v přepočtu na jednoho obyvatele je vyšší než částka, kterou dle statistik ČSÚ utratí domácnost za alkohol či tabák! Považuji tuto skutečnost za alarmující.
 
Pro tyto a jiné důvody považuji vámi prezentovanou petici pod hlavičkou sdružení SPELOS za brzdu při couvání ze slepé uličky, kterou se snaží lobbing hazardního průmyslu zatáhnout.
 
Česká republika má s vámi citovaným verdiktem Ústavního soudu nyní jedinečnou možnost dostat se zpět do vyspělé Evropy, a ztratit tak definitivně nálepku evropského Las Vegas. 
 
Vít Bárta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…