Bartoš (Piráti): Až příliš často se vzpomínka na doktorku Horákovou smrskává jen na její smrt

26.06.2020 22:46

Komentář na facebookovém profilu k 70. výročí popravy Milady Horákové

Bartoš (Piráti): Až příliš často se vzpomínka na doktorku Horákovou smrskává jen na její smrt
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Nad ránem uplyne 70 let od politické vraždy právničky, političky a feministky, ale zejména čestné a odvážné dámy, Milady Horákové. Je nemožné představit si její utrpení jakož i bolest její rodiny ve chvíli nejtemnějšího období komunistické perzekuce.

Vražda doktorky Horákové je důležitou připomínkou zvůle totalitních režimů. Jakmile jednou umožníme, aby protidemokratické síly ovládly a pohltily demokratické instituce, stát začne dělat z odvážných a čestných lidí své nepřátele. A to je strašlivá tragédie nejen pro dotyčné, ale pro celou společnost. S razítkem úřadů se v totalitě stává ze spravedlnosti nespravedlnost a z práva neprávo. Místo, aby klíčové instituce prosazovaly právní řád, zneužívají svou moc k trestání nepřátel režimu.

Život doktorky Horákové byl plný odhodlané a svědomité politické práce. Měli bychom si připomínat její úsilí o rovnoprávnost žen i celoživotní práci na sociálních otázkách, už proto, abychom viděli, že mnozí (a mnohé) na její dílo navazují i dnes. Byla to právě doktorka Horáková, která v poválečné době jako jedna z mála důrazně apelovala na dodržování jasných zásad právního státu.

Až příliš často se vzpomínka na doktorku Horákovou smrskává jen na její smrt, ale je to právě její celoživotní dílo, víra v demokratické hodnoty a obětavost v otázkách veřejných, kterých se vládnoucí komunisté chtěli zbavit. Nedokázali tak učinit ve spravedlivém demokratickém boji. Zmohli se jen na oprátku, a to s masovou podporou tehdejší veřejnosti. Je dobré si připomínat, že lidé mohou být zfanatizováni k tomu, aby požadovali smrt domnělých nepřátel. Je dobré si připomínat i to, že justiční systém může být zneužit, aby ji po obludném vykonstruovaném procesu vykonal.

Proto je tak důležité hájit lidská a občanská práva pro všechny. Proto je třeba lpět na demokratických institucích a zasazovat se proti koncentraci moci v rukou úzké skupiny mocných.

Buďme odvážní a pracujme pro druhé, abychom jednou nemuseli přihlížet, jak trestají ty, kteří byli odvážní za nás.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.