Bartoš (Piráti): Zákon má garantovat možnost komunikovat se státem digitálně

01.04.2019 19:08

Předseda Pirátů a Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Ivan Bartoš dnes na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS) v Hradci Králové představil společně s vládním zmocněncem pro digitalizaci a IT Vladimírem Dzurillou a prezidentem ICT UNIE Zdeňkem Zajíčkem zákon o právu na digitální službu.

Bartoš (Piráti): Zákon má garantovat možnost komunikovat se státem digitálně
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

„Jde o zcela klíčový zákon digitalizace státu, který má občanům garantovat možnost komunikovat se státem digitálně a který zapadá do celkové vládní koncepce Digitální Česko. Pod návrh se podepsalo 137 poslanců a minulý týden jsme jej nahráli do systému Sněmovny a odstartovali tak legislativní proces,“ uvedl Bartoš.

„Zákon o právu na digitální službu nabýval finální podoby pod Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj od června minulého roku a podílel se na něm renomovaný právník František Korbel. Co je podle mne rozhodující a musím to zdůraznit, je fakt, že se na přípravě návrhu podíleli všechny sněmovní strany, zainteresovaná ministerstva, díky ICT UNII zástupci soukromého sektoru a zároveň má podporu vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly a tedy i premiéra,“ přiblížil proces vzniku návrhu Bartoš.

„Jde o zastřešující zákon, který je řekněme takovým návodem, jak má vláda postupovat a každý rok garantovat digitalizaci svých agend. Důležité je právě i to, že součástí je i závazek k tomu, aby se změny děly v rozumném časovém horizontu. V realizaci změn zákonů a postupném propojení informačních systémů je ještě spousta práce, která politiky i ministerstva čeká,“ dodal Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…