Bartošek (KDU-ČSL): Alespoň trochu hrabalovské poetiky...

10.04.2014 19:50

28. března 2014 uplynulo přesně 100 let od narození jednoho z největších literárních velikánů, které naše země měla v celé své historii.

Bartošek (KDU-ČSL): Alespoň trochu hrabalovské poetiky...
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Bohumil Hrabal patří mezi nejosobitější prozaiky české (potažmo československé) literatury. Svým psaním malebně vystihoval radosti i starosti různých sociálních skupin v rozličných místech a prostředích. Jeho dnes již legendární evergreeny jako Postřižiny, Slavnosti sněženek nebo Obsluhoval jsem anglického krále zaslouženě patří do zlatého fondu české, ba i světové literatury. Bohumil Hrabal je dodnes celosvětově nejpřekládanější český autor.

Hrabalovi knihy zůstávají stále s námi, i když jejich tvůrce nás opustil už před sedmnácti lety. Myslím, že žádný jiný autor nepojmenoval český naturel s takovou genialitou a poetikou jako právě on. Jeho talent není možné považovat za samozřejmý a s odstupem času možná dokážeme ocenit ještě více jeho neotřelý pohled na svět a věci kolem něj, který neopakovatelně zvěčnil ve více jak padesáti titulech, které za svůj život publikoval.

V současnosti máme snad jediného spisovatele, který dosahuje Hrabalova formátu, a tím je Milan Kundera. I když jejich tvorba je samozřejmě nezaměnitelná, "krása pera" obou těchto autorů mě nepřestává fascinovat.

O to více mě mrzí chátrající Palác Svět v pražské Libni, který je čtenářům Hrabalových próz důvěrně známý. Navzdory tomu, že byl v roce 2003 prohlášen za kulturní památku, již leta chátrá a soukromý majitel se přes všechny sliby do oprav stále nepustil. Pevně věřím, že tento "dluh" se podaří splatit co nejdříve. Nedlužíme jej "jenom" stavbě s puncem kulturní památky, ale i odkazu Bohumila Hrabala.

Vzpomněl jsem si na Bohumila Hrabala při poslechu několika svých kolegů, kteří se rozohnili u sněmovního řečnického pultu. Některé výstupy poslanců ve mně zanechávají rozpačitý, někdy až pitoreskní dojem. Přiznám se, že mi to vykouzlilo lehký úsměv na tváři a řekl jsem si: "Alespoň trochu hrabalovské poetiky... a hned by ta politika byla veselejší." :-)

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…