Bartošek (KDU-ČSL): Lidi musí být motivováni, aby se vyplatilo do práce chodit

01.04.2021 22:35

Projev na 96. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 4. 2021 k návrhu poslanců Kateřiny Valachové, Olgy Richterové, Lucie Šafránkové, Stanislava Grospiče, Markéty Pekarové Adamové, Marka Výborného, Jana Bauera, Věry Kovářové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů.

Bartošek (KDU-ČSL): Lidi musí být motivováni, aby se vyplatilo do práce chodit
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Vaším prostřednictvím panu poslanci Juřičkovi. Máme zde návrh na 80 %, jestli si dobře pamatujete, tak z dílny paní ministryně první nápad byl na 100 %. A já plně respektuji a rozumím požadavku podnikatelů, protože samozřejmě lidi musí být motivováni, aby se vyplatilo do práce chodit. Ale těch 80 % považuji za poměrně přijatelný kompromis. Víte, podnikatelé myslí na svoje podnikání a rodiče potřebují být s dětmi a mít možnost se o ně postarat. Já jsem přesvědčen, že tento krok je vstřícný v tom, že respektuje podnikatele a současně nevystaví sociální tísni rodiny. Věřte, že skutečně ta doba není lehká pro řadu rodin, je složitá v tom, aby dokázali přežít. A kompromis mezi rodinou, prací, starostí o dětí a podobně - ti, co mají malé děti, jsou si toho plně vědomi a já jsem rád, že tento návrh je kompromisní a má většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, protože skutečně musíme myslet na to, a tady souhlasím i s kolegyní Hyťhovou ohledně toho, že to musíme propojit s docházkou dětí do škol. Ale není možné obětovat prostě rodiny s dětmi, aby se sociálně propadly, protože ta cesta zpátky do normálního života, až se to vrátí do normálu, by byla složitější, komplikovanější, dražší a o mnoho bolestivější. Takže já všem, kteří tento návrh zákona podporují, za to děkuji.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.