Bělobrádek (KDU-ČSL) vyjednal na vědu nejvíc peněz v historii

22.01.2015 11:14

Historicky nejvyšší rozpočet – 26,9 miliardy korun – vyjednal na vědu a výzkum pro tento rok místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Bělobrádek (KDU-ČSL) vyjednal na vědu nejvíc peněz v historii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Meziročně se jedná o navýšení 300 milionů korun. O dalších 0,9 miliardy byl navýšen letošní rozpočet na VVI už v roce 2014. Celkově tedy do české vědy v roce 2015 přiteče o 1,2 miliardy více než loni. Na základě výsledků kontroly vědeckovýzkumných center je pak vláda připravena během letošního roku uvolnit dalších 600 milionů na základní a aplikovaný výzkum.

„Za úspěch považuji nejen navýšení peněz na vědu, ale hlavně to, že díky lepší koordinaci výdajů budou tyto peníze efektivněji využity. To je jeden z hlavních cílů mého úřadu,“ uvedl vicepremiér Bělobrádek.

Pod úřad Pavla Bělobrádka totiž přešlo řízení takzvané RIS3 Strategie (Národní strategie inteligentních specializací), jejímž smyslem je efektivnější a koordinované využití národních, evropských, krajských a soukromých zdrojů (celkem až 70 miliard Kč) investovaných do vědy, výzkumu a inovací. Vicepremiér Bělobrádek také stojí v čele nově zřízené Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst, která se bude zabývat sjednocením inovačních programů a strategií konkurenceschopnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.