Bělobrádek: Průmysl táhnou nová kreativní odvětví

19.10.2016 8:35

Spojením uměleckých oborů a moderních technologií vznikají nova kreativní odvětví, která mají velký ekonomický potenciál.

Bělobrádek: Průmysl táhnou nová kreativní odvětví
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Sekce pro vědu, výzkum a inovace při Úřadu vlády ČR proto 18. října 2016 uspořádala mezinárodní odbornou konferenci Humanities and Industries – Symbiosis and Future, která se zaměřila právě na podporu kulturních a kreativních průmyslů. Hlavním řečníkem byl profesor Pier Luigi Sacco z Harvardovy univerzity.

„Naše země je založená na průmyslu a tradiční průmysl je bytostně technický, kovový a přesný. Díky spojení s humanitními a uměleckými obory ale vzniká zcela nový sektor, který může svým rozsahem konkurovat tradičním odvětvím. Protože jsou kulturní a kreativní průmysly silně spojené s vývojem a inovacemi, vzal si tuto agendu na starosti můj úřad,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. Kulturní a kreativní průmysly, kam patří například design, videoherní průmysl, sklářství nebo architektura, tvoří v Česku 1,9% HDP, V EU pak odhadem až 3 % HDP. Tato oblast patří mezi priority Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací a je také součástí Národní strategie inteligentní specializace (RIS3).Hostem konference byl například psychiatr Cyril Höschl, který popsal metodu sociomapování využívanou k analýze spolupráce v pracovních týmech. Na konferenci vystoupil také autor mezinárodně oceňované vzdělávací počítačové hry Československo 38-39 Vít Šisler z Univerzity Karlovy, o digitalizaci zdravotní péče a zapojení humanitních věd do tohoto procesu přednášel Josef Holý z MSD IT Hub.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…