Berg (KOV): Vsetín zveřejňuje své smlouvy a přímé přenosy ze zastupitelstva. Polovičaté...

30.09.2015 10:52

Město Vsetín učinilo dva významné kroky k otevřenosti vstříc občanům. Na portálu veřejné správy začalo zveřejňovat veškeré své smlouvy, které přesáhnou 50 000 korun.

Berg (KOV): Vsetín zveřejňuje své smlouvy a přímé přenosy ze zastupitelstva. Polovičaté...
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Vedle toho začalo veřejnosti poskytovat přímé přenosy ze zasedání zastupitelů prostřednictvím internetu. Oba kroky prosadila Koalice pro otevřený Vsetín (KOV), pro kterou se jednalo o jednu z volebních priorit. Zastupitelé za KOV - ačkoliv zavedení těchto novinek vítají - zároveň ale kritizují jejich polovičatost.

“Každý má sice možnost sledovat online přenos zastupitelstva, zpětně radnice již ovšem nezveřejňuje záznam jednání. Přitom v požadavcích na nového dodavatele televizního vysílání byl tento požadavek přítomen a rovněž další města záznamy po ošetření všech citlivých údajů zveřejňují, například nedaleký Rožnov,” vytýká současnému řešení zastupitel Michal Berg (KOV), který si na nemožnost sledovat jednání ze záznamu stěžoval i na posledním jednání zastupitelstva. Za nedostatečné vidí i způsob zveřejňování městských smluv: “Formát zveřejňovaných smluv je naprosto nevhodný pro analýzu smluv i vyhledávání v nich, protože jsou zveřejňovány naskenované smlouvy a nikoli původní soubory,” doplnil Berg. Tzv. strojově čitelný formát dokumentů přitom po obcích vyžaduje nedávno sněmovnou schválený zákon, který na samosprávy dopadne za rok.

V tuto chvíli jsou již v registru smluv smlouvy města Vsetína v celkové hodnotě přesahující 30 milionů korun. Nejčastěji se jedná o zakázky na stavební práce, registr ale obsahuje také například šestimilionovou smlouvu na nového dodavatele televizního vysílání. Podle zastupitelů za KOV ovšem budou muset úředníci ještě celý proces dopracovat. “Například u rámcové kupní smlouvy na kancelářské potřeby navíc chybí jako příloha ceník, který je pro posouzení výhodnosti zakázky klíčový,” zmiňuje další nedostatek Michal Berg.

Zastupitel Michal Berg byl za zavádění prvků otevřenosti na Vsetíně rovněž oceněn v soutěži Otevřeno X Zavřeno, která hodnotí významné počiny v oblasti otevřenosti samosprávy a státní správy vůči občanům. V kategorii přístupu k informacím, účasti na rozhodování a svobodě projevu Berg vybojoval v hlasování veřejnosti druhé místo (více zde).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…