Berounský (ZpJ): Jak se ANO v Jablonci samo poslalo do opozice a Změnu vzalo sebou

20.11.2014 22:32

Pár dojmů zastupitele Jablonce nad Nisou, který už myslel, že díky angažmá v jabloneckém zastupitelstvu, trvajícím nepřetržitě 12 let, jej nic nepřekvapí, ale ono se přeci jen nějaké našlo.

Berounský (ZpJ): Jak se ANO v Jablonci samo poslalo do opozice a Změnu vzalo sebou
Foto: Změna pro Jablonec
Popisek: Změna pro Jablonec

Hnutí ANO a jeho neuvěřitelná cesta do opozice, kam sebou strhlo i Změnu pro Jablonec. V opozici se tak v tuto chvíli nachází 2 politické subjekty, které chtěly změnit poměry ve městě, a to ve spojení s ČSSD a Novou budoucností pro Jablonec. Samotná série společných jednání těchto 4 politických subjektů je na knižní publikaci. Vedle toho zástupci ANO vedli sérii nespočetných jednání, o kterých toho moc nevíme, ale jejich stěžejním aktérem a společným jmenovatelem je zastupitel ANO Jan Zeman, který se stal doslova Trojským koněm novodobé jablonecké komunální politiky, a to v pravém slova smyslu včetně významu pro uživatele výpočetní techniky. Jak se ukázalo na včerejším večerním "rozlučkovém setkání" Změny pro Jablonec s ANO a ČSSD, nejlépe orientovaný člověk v jabloneckém podnikatelském i politickém rynečku si hrál i s vlastními lidmi a ovlivnil je tak dokonale, že Milan Kouřil a Renata Sotáková namísto životní šance prospět městu z uvolněných funkcí náměstků primátora zamířili do opozičních lavic. 

Hnutí ANO v Jablonci stavělo na osobnostech, nepolíbených politikou, a to měl být vedle zajímavého programu bonus. Samotné vnímání lidí, kteří působili v zastupitelstvu nebo v nějaké straně za "špinavé", avízovalo problémy.Ty se potvrdily. Už úvodní jednání přinesla "kádrování" ze strany vyjednavačů ANO. Ti místo programových priorit sypali jména, se kterými z těch a těch důvodů nemohou spolupracovat, a to ani v orgánech městských společností. Zanikla tak úvodní slova, že jim jde o odbornost, kterou posuzovali velmi subjektivně, a to i neslušně obavami, aby ten a ten svůj resort zvládl. Tyto obavy byly od vyjednavačů - nováčků politiky úsměvné a ti v plné míře prokázali svoji naivitu, ale také vysoké ego. V neznámém prostoru začali paradoxně po podepsání koaliční smlouvy (21. října) vytvářet neuvěřitelné koaliční konstrukce jiných formátů a paralelními jednáními s dalšími subjekty to vypadalo, že si tato spletli s poptávkovým řízením na nejlepší a nejlevnější bagr. Tady se to už neobešlo bez patřičné dávky pokrytectví a lží o odehraných (ne)jednáních, to vše podpořené vnímáním koaliční smlouvy jako absolutně nezávazného cáru papíru.

Při ohlédnutí se zpět za zbytečně ztraceným časem bez mála 6 týdnů se jako částečně plodné a nadějné období s výhledem na spolupráci jeví doba absence pana Zemana při jednáních z důvodů zahraniční cesty. Po jeho návratu a zásazích do již tak složitě vykomunikovaných programových priorit jsem obdivoval trpělivost kandidáta ČSSD na primátora Pavla Svobody, který se ujal nevděčné role administrátora. Jako pilný "žáček" neúnavně upravoval, přepisoval a doplňoval podle "pana učitele" Zemana a ten se bavil.

Přestože Změna pro Jablonec toho času směřuje do opozičních lavic a povolební situaci v Jablonci považuji za tristní, musím uznat, že rodící se koalice ODS + ČSSD + Domov nad Nisou + TOP 09 je logickým a pragmatickým spojením, které dali dohromady "vyjednavači" ANO "pod taktovkou" pana Zemana. Tomu především může být vděčný i "znovuzrozený" budoucí primátor Petr Beitl, který se nedávno předčasně rozloučil vlastním informačním letákem s funkcí a jabloneckou veřejností. Jabloneckou paradoxní situaci podtrhuje skutečnost, že nový formát koalice s ODS byl utvořen v den, kdy měla být obnovena jednání o původní koalici ANO + ČSSD + Změna (s personálními úpravami podle ANO)+ Nová budoucnost - ve středu 19.11., a to díky plánovanému "nezávaznému" jednání zastupitelů ODS a ANO na čtvrtek 20.11., t.j. dnešní den.  

Jindřich Berounský
zastupitel Změny pro Jablonec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Jablonec

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…