Berounský (ZpJ): Výsledek koaličních jednání je tristní

22.11.2014 9:22

Změna pro Jablonec (ZpJ) dodržela závazek svým voličům, když do poslední chvíle dělala maximum pro vytvoření koalice s hnutím ANO, ČSSD a Novou budoucností pro Jablonec (NBpJ). Tyto strany slibovaly změnu ve vedení města a byly si programově velmi blízké. ZpJ držela linii, hájila své priority a jednala pouze s partnery, se kterými podepsala 21. 10. 2014 koaliční smlouvu.

Berounský (ZpJ): Výsledek koaličních jednání je tristní
Foto: Změna pro Jablonec
Popisek: Změna pro Jablonec

„Od začátku vyjednávání jsme požadovali resort rozvoje a šlo nám o principy a program. Litujeme promarněné příležitosti změnit v Jablonci nad Nisou zaběhlé pořádky. Stará garda ale ukázala svou protřelost a dala hnutí ANO lekci, jak se dělá politika. Změně pro Jablonec nezbývá než sbírat zkušenosti a být tvrdou, ale konstruktivní opozicí,“ říká lídr Jakub Macek.

„Přesto, že byl Jakub Macek označen redaktorkou Jabloneckého deníku Lenkou Klimentovou, která otevřeně podporuje ODS, za politického nováčka, při jednáních prokázal hlubší znalost komunální politiky než většina zastupitelů hnutí ANO. Paradoxně právě jeho kritizovali pro nezkušenost,“ dodává Michaela Suchardová.

Vyjednávání s hnutím ANO popsal architekt a urbanista Petr Klápště, který pracoval na programových prioritách v oblasti územního rozvoje, takto: „Požadavky hnutí ANO v závěru vyjednávání již začínaly mít absurdní povahu. Z programového prohlášení požadovali například  odstranit zřízení útvaru hlavního architekta, což byl bod jejich vlastního volebního programu nebo naopak navrhovali doslova „chránit veškerou zeleň“ – tedy pravděpodobně včetně nebezpečných stromů nebo kopřiv.“

Ve středu 19. 11. před schůzkou čtyř tehdy ještě koaličních partnerů jsme obdrželi prohlášení ČSSD a NBpJ o ukončení spolupráce s hnutím ANO (viz příloha). Informace o konglomerátu pěti stran s 18 hlasy v třicetičlenném zastupitelstvu, tedy ODS (7 mandátů), ČSSD (4), Domova nad Nisou (3), NBpJ (2) a TOP 09 (2), se k nám bohužel dostávaly již od 18. 11. Hnutí ANO opakovaně ujišťovalo, že s ODS nejedná, ale 19. 11. potvrdilo opak.
K nové koalici a vedení města řekl Jindřich Berounský: „Výsledek koaličních jednání je tristní pro všechny, kteří si přáli změnu poměrů v Jablonci, ale musím uznat, že nová koalice je pragmatickým spojením, které zavinili svým přístupem vyjednavači hnutí ANO. Pozitivní je pro mě alespoň zapojení Lukáše Pletichy a Pavla Svobody do vedení města.

„Domnívám se, že ČSSD a Nová budoucnost měly i jiné možnosti, než udělat to samé, z čeho podezřívaly hnutí ANO, tedy spojit se s ODS. Argumenty typu, že z opozice nelze nic změnit, proto se spojíme s kritizovanou ODS, mi nepřijdou přesvědčivé,“ uzavírá Vladimír Opatrný.

Pro ZpJ může být alespoň malou útěchou, že ČSSD a NBpJ označily ZpJ na rozdíl od hnutí ANO za velmi konstruktivního partnera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Jablonec

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice