Macek (Změna): Referendum o hazardu v Jablonci - podpisy budeme sbírat celé léto

29.06.2017 6:32

Před třemi měsíci začala příprava historicky prvního jabloneckého referenda. Jablonečané v něm dostanou šanci rozhodnout, zda chtějí zavázat zastupitele k přijetí obecně závazné vyhlášky, která by zakázala provoz všech forem hracích automatů ve městě. Podmínkou pro vyhlášení referenda je získání 3 600 podpisů občanů s trvalým pobytem v Jablonci nad Nisou jako důkaz, že o této otázce chce hlasovat významná část voličů. Přípravný výbor referenda už má 1800 podpisů.

Macek (Změna): Referendum o hazardu v Jablonci - podpisy budeme sbírat celé léto
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

„Ještě před prázdninami se nám podařilo získat 1 800 podpisů, tedy polovinu potřebného množství. Podpisy budeme sbírat celé léto, abychom v září mohli předložit návrh na vyhlášení referenda v termínu lednových prezidentských voleb zastupitelům, kteří ho podle zákona budou muset vyhlásit. Pokud by tak neučinili, vyhlásil by ho krajský soud,“ říká Jakub Macek, který společně s Annou Strnadovou a Jaroslavem Šídou tvoří přípravný výbor referenda.

Cílem přípravného výboru je uspořádat referendum současně s prvním kolem prezidentských voleb v lednu 2018, aby mělo šanci dosáhnout 35% účasti nutné pro jeho platnost. Volební účast při prezidentských volbách se očekává kolem 60 %. Bude-li se zákazem hracích automatů souhlasit většina hlasujících, která bude reprezentovat alespoň čtvrtinu všech jabloneckých voličů, bude výsledek referenda pro město závazný a vymahatelný.

Historie regulace hazardu v Jablonci nad Nisou sahá do roku 2011, kdy zastupitelé schválili vyhlášku, která ukončila provoz všech heren a kasin, ale až od 1. 1. 2015. Hned po volbách v říjnu 2014 se intenzivně začalo vyjednávat o opětovném povolení hazardu. Primátorovi se to podařilo prosadit ani ne půl roku poté, co zákaz začal platit. Jablonec nyní hyzdí 11 pseudokasin a v nich funguje téměř 500 hraních automatů.

„Referendum je pro nás poslední možnost, jak dosáhnout cíle, o který usilujeme přes tři roky, tedy zbavit Jablonec problému, na který se váže drobná kriminalita, zneužívání sociálních dávek, násilí, dluhy, podvody, zpronevěry, závislosti, ztráty zaměstnání, sebevraždy, rozvraty rodin a zbytečně zničené životy stovek lidí. Odhlédnout nejde ani od vizuální i faktické degradace a snížené atraktivity okolí kasin,“ shrnuje negativní dopady hazardního hraní zmocněnkyně přípravného výboru referenda Anna Strnadová.

Podle Jaroslava Šídy se konec hazardu bohatě vyplatí i po finanční stránce. „Špinavé peníze od hazardních rádobypodnikatelů jsou draze vykoupeny prohrami nešťastných gamblerů. Na příjem města z hazardu ve výši 20 milionů připadá 100 prohraných milionů, což se nutně projevuje na vzhledu a fungování města. Ušetřené desítky milionů se brzy znatelně projeví v místní ekonomice. Ovšem ne vše lze počítat na peníze. Harmonické fungování města a jeho pěkný vzhled, to je totiž k nezaplacení.“

Všechny potřebné informace k připravovanému referendu najdete na www.referendumjablonec.cz.

Podepisovat a odevzdávat podpisové listiny je možné na těchto místech:

La Kavárna (Generála Mrázka 413/4, po-so 8:30-22:00)

Knihkupectví Serius (Mírové náměstí 492/11, po-pá 9:00-17:00, so 9:00-12:00)

Prodejna izviratka.cz (Žitná 2880/19, po-pá 10:00-12:00 a 14:00-17:30)

Čekárna ordinace MUDr. Jörgové (Palackého 2640/24, po-st 7:00-17:00, čt 7:00-15:00, pá 7:00-16:00)

Recepce zubní ordinace Jablodent (Kubálkova 5264/5, po-čt 8:00-16:00, pá 8:00-14:00)

Studio MB Joga (Palackého 1776/4)

Nehtové studio Veronika (Československé armády 106/13)

Jablonecký pivovar Volt (Palackého 2302/28)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Jablonec

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii