Bezecný (KDU-ČSL): Podporuji spolupráci se starosty a nezávislými

01.02.2017 14:36

Je na čase o novém rozkročení KDU-ČSL nejen přemýšlet, ale také pro ně něco učinit. Svět se mění před očima a KDU-ČSL nesmí zůstat pozadu. Nové výzvy potřebují nové činy.

Bezecný (KDU-ČSL): Podporuji spolupráci se starosty a nezávislými
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Je na čase o novém rozkročení KDU-ČSL nejen přemýšlet, ale také pro ně něco učinit. Přiznám se, že jsem také dlouho váhal a uvažoval o smyslu spolupráce právě se starosty a některými dalšími spíše obskurními formacemi. Pravda ale je, že žijeme v období, kdy se opět láme chleba a kdy se může rozhodovat o dalším směřování naší země. Zažili jsme toho v poslední době docela dost, a to jak na naší politické scéně, tak i blíže či dále kolem nás. Nástup Anreje Babiše nelze srovnat s kometami typu Věcí veřejných, LIDEM (pidistranička paní Peake) nebo TOP 09. Na rozdíl od těchto one-man(women)-show předvádí ANO konzistentní a veřejností přijímanou politiku, jejímž negativem může být pouze přílišné prorůstání věcí veřejných a věcí soukromých. Prezidentování pana Zemana má naopak k one-man-show blíže než k racionální službě vlasti a jejím zájmům. Stále nad námi visí hrozba eskalace uprchlického problému a politická nejistota spojená s očekávaným časem změny a činu v americké politice. Také Evropskou unii čekají pro Brexitu nelehké časy a zvládnutí nových problémů bude vyžadovat zásadní změny v jejím fungování místo dalšího přešlapování.

Je proto na čase, aby také hlas naší strany byl více slyšitelný a abychom se svými partnery mohli oslovit daleko širší publikum, než jsme toho schopni samostatně. KDU-ČSL po svém návratu do parlamentních a vládních lavic předvádí rozumnou politiku, v jejímž rámci klade větší důraz na odbornost a řešení problémů ve prospěch našich občanů než na osobní excentrismus svých zástupců a nesplnitelné sliby. Jsme profesionální úředníci a přitom se snažíme dodržovat všechny závazky vůči partnerům v koaliční vládě a hájit tradiční hodnoty, které řadí naší zemi k vyspělé západní civilizaci.

V prostředí charakterizovaném překotnými změnami a novými očekáváními společnosti však ani KDU-ČSL nemůže stát na místě a musí hledat nové způsoby a nová spojení jak si nejen udržet své postavení na politickém kolbišti, ale jak ho ještě posílit a zvýraznit. Nedávno zažitý pád do politického propadliště je pro naší stranu velkým mementem a nesmíme připustit, aby se něco takového opakovalo.

Také si nesmírně vážím naší značky KDU-ČSL, ke které se vždy hrdě hlásím a jejíž názory se snažím na veřejnosti obhajovat. Přesto tvrdím, že nelze žít z nostalgie, ze vzpomínek na minulost a že se musíme vyrovnat s případnou změnou – v tuto chvíli samozřejmě nevím, jak věci nakonec dopadnou – včetně změny naší hlavičky. Na druhé straně chci připomenout, že slůvko křesťanský má dobrý zvuk v řadě zemí civilizačního prostoru, k němuž se hlásíme. I stále více ateistická Evropa je Evropou s křesťanskou tradicí a přetrvávající vliv křesťanských zásad v našem myšlení nás odlišuje od lidí odlišných civilizačních prostorů, vůči nímž se většina z nás vymezuje. Na tuto skutečnost bychom my ani naši možní partneři neměli zapomínat. Křesťanskodemokratická politika není církevní politikou ani farní politikou. Je to politika obhajování osvědčených a staletími prověřených zásad a tradic, na jejichž základě naše civilizace vznikla a které většina naší společnosti přijala za své.

Ať už bude výsledek našich jednání s partnery jakýkoliv, podporuji dohodu a věřím, že s novými silami, novými myšlenkami, novými představami, vizemi a jejich nositeli rozšíříme i naši volitelnost mezi skupiny občanů, kteří nám lidovcům nedávali svůj hlas ne proto, že bychom dělali špatnou politiku, ale spíše pro to, že ty „černoprdelníky“ prostě nemusí. Dokažme svou vstřícností a schopností pro dobro věci třeba i něco obětovat, dokažme občanům, že doba „černoprdelníků“ je dávno pryč a že dnes představujeme moderní politické uskupení s prověřenými zkušenostmi v celostátní i komunální politice, které má na to, aby vyhrálo příští volby a vedlo naši zemi v turbulentním období očekávaných změn. Schopností dohody a jejím vnitřním přijetím dokažme, že máme konečně právo utkat se s dalšími silnými uskupeními jako rovný s rovným. A že máme konečně šanci ve volbách také zvítězit.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…