Bezecný (KDU-ČSL): Temné hlubiny předvolební marnosti

24.08.2016 6:33

Cestou na Velký Kosíř v Olomouckém kraji jsem se díval take po prvních předvolebních billboardech. Nic moc. lepší zítřek nás snad teprve čeká.

Bezecný (KDU-ČSL): Temné hlubiny předvolební marnosti
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Počasí k tomu přímo vyzývalo a tak jsem se byl zase podívat na hoře Kosíř v Olomouckém kraji. Procházka ve stínu lesa na jejím úpatí a pak výstup k rozhledně na vrcholu patří už léta k mému repertoáru relaxačních aktivit pro tělo i ducha. Jelikož se však blíží krajské volby, zážitky to tentokrát byly nejen turistické. Tak třeba mně upoutal plakát s předsedou ODS Fialou slibující voličstvu Olomouckého kraje ráj na zemi – nižší odvody a vyšší platy. A sám sebe jsem se musel zeptat, má-li to ten člověk vůbec zapotřebí. Prestiž, kterou získal jako odborník v akademické funkci, tak snadno ztrácet bezobsažnými a nanejvýše populistickými sliby ve volební kampani. Klesnout na úroveň křečovitých slibotechen se sakem přehozeným přes rameno před volbami slibujícími modré z nebe a po volbách myslícími jen a jen na plnost svého korýtka. Jak jinak se stavět ke slibu předsedy ODS, vyjádřeným heslem NIŽŠÍ ODVODY – VYŠŠÍ PLATY? Být to v parlamentních volbách, pak si člověk řekne alespoň sliby, sliby, přece to tak dělají všichni …, ale ve volbách komunálních? Cožpak v Olomouci se bude rozhodovat o nějakých daních nebo odvodech? Nebo snad pan Fiala zamýšlí zavedení nějakých zvláštních odvodů placených jen v Olomouckém kraji, snad něco na způsob americké státní daně, vybírané v každém státě USA spolu s daní federální? Nebo už je panu Fialovi a jeho u samého dna se potácející bárce ODS všechno jedno a prostě střílí, co ho napadne, jen aby ulovil alespoň pár hlasů, jež udrží jeho samého i jeho stranu ještě pár dní při životě?

Na jiné ceduli u jiného uskupení ve stejném kraji jsem si všiml jiného moudra – SROSTLÍ S KRAJEM. Prázdné, hloupé, nicneříkající heslo jenom dále dokládající do jakých temných hlubin marnosti se naše předvolební kampaně dostávají. Srostlí s krajem. Na a co? Snad všichni kandidáti v kraji žijí a kraj znají. Je to přece prvotní předpoklad, aby mohli v krajských volbách kandidovat. Heslo toporné stejně jako výraz kandidáta (jehož jméno si nepamatuji) na fotografii. Ale proč mám tohoto srostlého s krajem zrovna volit? Co mně jako voliči nabízí?

Což takhle to zkusit alespoň s troškou vtipu a inteligence

Už je tomu tak, originalita a osvěžení předvolebních hesel se ztrácí za nicneříkajícími výpotky různých tzv. PR kanceláří. Místo aby potencionálního voliče přitahovaly, tak ho spíše ještě více odrazují. Místo nápadů jen fráze a nuda. A tak se spíše dočkáme řevu Dráčka z útrob z Velkého Kosíře než výronu jakés takés inteligence nebo vtipu na předvolebních billboardech. Voličská účast tomu dlouhodobě odpovídá.

Třeba to ale u nás v Brně bude s inspirací o něco lepší, vždyť naši komunální politici po celou dobu svého úřadu originalitou jen hýřili a v závěru své úsilí ještě dále stupňují. Vzpomeňme jen na našeho hejtmana a za něho promlouvající duchy – záhada nezadající si s tajemným světem detektivek Agathy Christie. Nebo si vzpomeňme na našeho radního, který se v rámci zvýšení kvality své práce nechává v nočních podnicích bičovat důtkami. Už si představuji, jak budu číst na nárožích našich brněnských ulic slogany příslušných volebních uskupení „Vyženeme nečisté duchy ven z města“ nebo „I po nocích pracuji pro město - Více ran více nápadů“.

Když už není co nabídnout, což takhle to zkusit alespoň s troškou vtipu a inteligence? Otázka je, jestli by to ti seriózně se tvářící kandidáti unesli. Pokud jsou tak zábavní jako předseda ODS, pak se obávám, že kraj pod Pálavou bude stejně nudný a nezáživný jako kraj pod Kosířem. Jen samí „srostlí s krajem“. Ale snad se mýlím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…