Beznoska (ODS): Vláda snížila investice. Hospodářský růst se tím zpomaluje

20.11.2014 16:41

Dnes jedná bankovní rada České národní banky a krom ročního zhodnocení intervenčních zásahů se bude věnovat i nově vydané zprávě o inflaci.

Beznoska (ODS): Vláda snížila investice. Hospodářský růst se tím zpomaluje
Foto: ODS
Popisek: Adolf Beznoska

V ní je oproti předchozím zprávám výrazně snížen hospodářský růst a to o 14 % (0,4 p. b.). Tento pokles je zapříčiněn mnoha faktory, jedním z nich je i návrh státního rozpočtu levicové vlády na rok 2015. V něm jsou výrazným způsobem sníženy investice, které jsou nedílnou součástí HDP. Oproti roku 2013 (poslední rok vlády ODS), kdy byly investice 102,3 mld. Kč, jsou na rok 2015 plánovány jen ve výši 75,6 mld. Kč.

Propad investic je do určité míry kompenzován rostoucí spotřebou, která HDP navyšuje. Nicméně je zřejmé, že vyměnit investice za spotřebu je strukturálně špatné řešení, protože tím projídáme svou budoucnost. Bez rozumných investic v budoucnu již nebudeme schopni zaplatit vyšší spotřebu a vydáváme se tak cestou předlužené jižní Evropy. Zpráva ČNB nás před tímto vývojem nepřímo varuje a my bychom měli poslechnout dřív, než bude pozdě.

Adolf Beznoska
člen rozpočtového výboru PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: 70 % obcí nespokojených se svým bytovým fondem

15:06 Ministr Bartoš: 70 % obcí nespokojených se svým bytovým fondem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bydlení.