Blaha (ODS): Odmítám neoprávněnou kritiku

20.01.2015 21:51

Město Uherské Hradiště se ohrazuje proti tvrzením o neprůhlednosti zakázky.

Blaha (ODS): Odmítám neoprávněnou kritiku
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha ODS)

Město Uherské Hradiště důrazně odmítá tvrzení zastupitele Jana Zapletala (ANO 2011) o údajné neprůhlednosti a nesprávném postupu v zadání veřejné zakázky, kterou získala společnost CGM Morava s. r.o. v souvislosti s vybudováním přírodního amfiteátru Park Rochus.

Zastupitel Mgr. et Mgr. Jan Zapletal, Ph.D. opakovaně medializoval tvrzení, že město Uherské Hradiště nepostupovalo správně, když se vítězem veřejné zakázky s názvem Přírodní amfiteátr Parku Rochus stala firma CGM Morava s.r.o., u které dle jeho tvrzení není možné zcela rozkrýt majetkovou strukturu. Dále zveřejnil, že město nezvolilo správný typ zadávacího řízení (viz články : ANO 2011 kritizuje výběr stavební firmy v Hradišti, 20. 1. 2015, Slovácký deník str. 1, Uherskohradišťské zakázky ve starých kolejích - Park Rochus<http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A141220_440494_blogidnes>, blog IDNES.cz, 20. prosinec 2014 a též parlamentnilisty.cz, 20.12. 2014).

Město Uherské Hradiště při zadávání zakázky neporušilo zákon a to zejména proto, že:

Zakázka byla zadávána formou otevřeného řízení a nikoli zjednodušeným podlimitním řízením, jak tvrdí zastupitel Mgr. Jan Zapletal. V každém případě se jedná a postup upravený zákonem č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách, v platném znění (ZVZ). Transparentnost při zadávání veřejných zakázek je zabezpečena tímto zákonem, zadavatel je ustanoveními zákona vázán a jakékoli spekulace o netransparentnosti jakéhokoli postupu v zákoně uvedeném jsou tedy irelevantní.

Zakázka tedy nebyla zadána formou zjednodušeného podlimitního řízení, nýbrž vyšším stupněm tzn. otevřeným řízením. Průběh zadávacího otevřeného řízení dané veřejné zakázky byl zahájen již v květnu 2014, a to zveřejněním formuláře Oznámení předběžných informací k veřejné zakázce ve Věstníku veřejných zakázek, kterým zadavatel zveřejňuje svůj úmysl zadat veřejnou zakázku v otevřeném řízení. V listopadu 2014 zadavatel ve Věstníku veřejných zakázek oznámil neomezenému počtu dodavatelů konkrétní informace k zadávacímu řízení veřejné zakázky (formulář Oznámení o zakázce). Současně byla na Profilu zadavatele opět neomezenému počtu dodavatelů zveřejněna textová část zadávací dokumentace k této veřejné zakázce.

Obecně, pokud jde o zadání veřejné zakázky formou zjednodušeného podlimitního řízení, je zadavatel v souladu se ZVZ povinen vyzvat okruh min. 5 uchazečů a současně na Profilu zadavatele uveřejnit textovou část zadávací dokumentace k veřejné zakázce. Profil zadavatele je přístupný neomezenému počtu dodavatelů. Pokud zadavateli na základě zveřejněných informací k VZ podá nabídku i uchazeč mimo okruhu vyzvaných 5 uchazečů, a splňuje zadávací podmínky, zadavatel nemá právo tuto nabídku odmítnout a musí přijmout veškeré nabídky, které byly doručeny ve stanovené lhůtě.

K tvrzení zastupitele Mgr. Jana Zapletala, že zakázka je netransparentní, protože u vítězné firmy CGM Morava není možné zcela rozkrýt majetkovou strukturu, uvádíme, že :

Zákon o veřejných zakázkách nedává zadavateli povinnost ani možnost rozkrývat majetkovou strukturu jednotlivých dodavatelů a současně neexistuje žádné zákonné opatření pro vyloučení dodavatele z účasti na veřejné zakázce z důvodu sídla v určitém státě či z důvodu určité majetkové struktury. Společnost CGM Morava s.r.o. prokázala kvalifikaci v souladu se zákonem a následně proběhlo další posouzení a hodnocení, kde nabídka byla shledána nabídkou nejvýhodnější splňující veškeré podmínky zadavatele i zákona. Pokud by zadavatel nabídku tohoto dodavatele vyřadil, postupoval by v rozporu se zákonem.

Co se týče insolvence dodavatele, je zadavatel povinen podle ZVZ (§ 53) požadovat po uchazeči splnění základních kvalifikačních předpokladů, kde v odst. c) je povinnost dodavatele prokázat, že vůči jeho majetku neprobíhá nebo v posledních třech letech neproběhlo insolvenční řízení.

Pokud by zadavatel nepožadoval splnění základních kvalifikačních předpokladů v plném rozsahu, jednalo by se o hrubé porušení zákona.

"Přes to, že plně respektuji svobodnou volbu každého člověka vyjádřit své názory, myslím si, že myšlenky publikované zastupitelem Mgr. Janem Zapletalem byly daleko spíše snahou napadat a zpochybňovat výsledky práce vedení města Uherské Hradiště, zaměstnanců města a také práci obecně prospěšné společnosti Park Rochus o.p.s. Nebráníme se kritice, ale velmi důrazně odmítáme kritiku neoprávněnou, stejně jako účelové podsouvání polopravd a domněnek," řekl Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mesto-uh.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…