Brabec (ANO): Pro nás nejsou nevládní organizace nepřátelé, ale partneři

13.01.2014 9:49

ANO chce na MŽP vrátit odbornost, nevládní organizace budou u toho.

Brabec (ANO): Pro nás nejsou nevládní organizace nepřátelé, ale partneři
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

Přibližně 15 zástupců nevládních ekologických organizací jednalo v pátek 10. ledna v Praze s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a kandidátem hnutí na ministra životního prostředí Richardem Brabcem.

Setkání zprostředkoval jeden ze spolutvůrců programu životního prostředí hnutí ANO, bývalý ministr životního prostředí a český zástupce Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise Ladislav Miko.

Cílem jednání bylo především navázat dialog mezi ekologickými organizacemi a budoucím vedením resortu. Kandidát na ministra Richard Brabec představil své priority, mezi něž řadí především nové nastavení Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a obnovení důvěry českého ministertva životního prostředí v Bruselu.

Zástupci ekologických iniciativ upozorňovali také na to, že předešlí ministři - především z řad ODS - s nevládními organizacemi vůbec nekomunikovali. Řešit se podle nich musí i personální politika ministerstva. Skuteční experti z ministerstva odcházejí a zůstávají úředníci bez odborné znalosti, které do funkcí nominovaly politické strany.

Přibližně po třech hodinách jednání se jeho účastníci rozcházeli s tím, že schůzky nevládních organizací s vedením resortu a zástupci hnutí ANO budou pokračovat přibližně jednou za měsíc, především s ohledem na aktuální problémy, které ministerstvo musí v nejbližších měsících řešit. Například k problematice přenastavení OPŽP by měla být sestavena pracovní skupina, v níž by zasedli i zástupci nevládních organizací.

"Já bych chtěl vůbec poděkovat za nabídku tohoto setkání, s předchozím ministrem se nám nepovedlo sejít ani jednou. Už tohle setkání je vstřícný krok," konstatoval Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

"Jsem rád, že mezi námi nevznikly žádné hluboké příkopy a myslím, že ani nevzniknou. Pro nás nejsou nevládní organizace nepřátelé, ale partneři v jednání o problémech resortu. A podle toho, co z resortu přichází za informace o tom, v jakém je po předchozích minstrech stavu, těch problémů bude víc než dost," dodal kandidát na ministra Richard Brabec.

Kromě Ladislava Mika se jednání účastnili i bývalí ministři životního prostředí Rut Bízková a Petr Kalaš. Richard Brabec by v resortu rád navázal na jejich práci, kterou považuje za odbornou a profesionální, nikoli stranickou. "Právě proto se v mém týmu poradců pan Kalaš objeví, ale rád bych své kroky konzultoval i s panem Mikem či paní Bízkovou," doplnil Richard Brabec.

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…