Bruner (SPO): Pacta sund servanda, smlouvy se mají plnit

02.12.2015 10:40

Syrská arabská republika i Turecká republika již v padesátých letech minulého století ratifikovaly Ženevské úmluvy a zavázaly se je dodržovat.

Bruner (SPO): Pacta sund servanda, smlouvy se mají plnit
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Jde o pravidla při válečných konfliktech a platí jak pro vládní síly, tak pro povstalce. Vážná porušení Ženevských úmluv představují válečné zločiny a pachatel je trestně odpovědný podle mezinárodního trestního práva.

Odpovědnost za porušení Ženevských úmluv nese nejen ten, kdo se ho dopustil, ale i ten, kdo takové porušení nařídil i ten, kdo z nedbalosti při výkonu své funkce porušení ze strany podřízených umožnil. Dále pak skutečnost, že k porušení došlo na základě příkazu nadřízeného, nezbavuje sama o sobě podřízeného odpovědnosti za takovýto čin.

Zastřelení pilota na padáku je válečný zločin jak podle úmluvy, tak z prostého lidského hlediska. Tedy aspoň z našeho, evropského, pohledu. Ne však z pohledu těch, kteří pilota nemilosrdně, podlým způsobem, když se nemohl bránit a zřejmě z nábožensky motivovaného popudu zavraždili.

Sestřelení letadla RF nad syrským územím je, záměrně říkám, tureckým prezidentem ne Tureckem, vykládáno jako obrana vlastního území. V dnešní době informačních technologií je takové tvrzení jen věšením bulíků na nos a navíc šlo o letadlo, které se nemělo šanci bránit a ani zde nebyl předpoklad takové akce. Podle mne nejsme spolu s takovým Tureckem a jeho podporujícími USA v dobré společnosti, v NATO.

Naše strana kráčí pod praporem práv občanů a tak vyvstává otázka, jak naše práva prosazovat a bránit. Zatím to já osobně mohu udělat tím, že zvedám svůj hlas proti naší účasti v paktu NATO, proti nečinnosti české vlády a parlamentu v ochraně našich životů a proti antiruské kampani, což je vše, co nám škodí. Lidský život je největší cenou a člověk tento krátký úsek plně prožije jen tehdy, když cítí, že má příjemnou budoucnost.

Pohrdání životem vlastním i druhých není evropskou hodnotou, nepatří sem a nepatří sem ani lidé, kteří toto pohrdání životem přinášejí.

Ing.Jiří Bruner, SPO Plzeňského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice