Brzobohatá (ČSSD): Daňová konkurence v EU by měla skončit

06.05.2014 5:45

V den práce je důležitá nejen diskuse o zaměstnání a mzdě, ale i otázka daní a daňových úniků. Tato otázka je důležitá, protože Česká republika (tak jako i ostatní země EU) tímto ročně přichází o miliardy korun, které by mohla investovat právě do růstu a na podporu zaměstnanosti.

Brzobohatá (ČSSD): Daňová konkurence v EU by měla skončit
Foto: redakce
Popisek: Europoslankyně Zuzana Brzobohatá

Tým odborníků kolem Richarda Murphyho z Tax Research UK vypracoval pro Evropský parlament studii o daňových únicích.

Podle této studie, únik kapitálu, šedá ekonomika a různé daňové optimalizace, kterými se podniky snaží vyhnout daním, připraví státy Evropské unie každoročně o zhruba 1 bilion eur na daňových výnosech. Tato ztráta veřejných příjmů hraje podstatnou roli ve výši deficitů státních rozpočtů a nárůstu státních zadlužení, což nepříznivě ovlivňuje úroveň veřejných investic, růstu a zaměstnanosti. Podle této britské studie jenom české veřejné rozpočty přišly v roce 2009 o 230 miliard Kč.  V této souvislosti EU si vytyčila v jednom z akčních plánů snížit tento deficit do roku 2020 na polovinu.

Ovšem nejen v členských zemích EU se firmy vyhýbají placení daní a hledají různé kličky v platných normách, nebo rovnou přesídlí do některé ze zemí, kde je daňová politika volnější. V této souvislosti je třeba, aby všechny členské státy uplatňovaly vůči daňovým rájům společný evropský přístup.

Daňové ráje nemusí být na karibských ostrovech

Pro představu: v roce 2013 je z členských zemí EU nejvyšší sazba daně pro firmy ve Francii (36,1 %), na Maltě (35 %) a v Belgii (34 %). Nejnižší je sazba daně pro právnické osoby v Bulharsku a Kypru (10 %) a Irsku (12,5 %).  V Německu je stanovena ve výši 25,0% ze zisku.

Takové rozdíly samozřejmě motivují firmy k přesídlení na Kypr nebo do Irska a daňové ráje tak máme přímo v Evropě, hned za dvěřmi. Jak před několika dny napsal Jan Keller, rozvíjejí se závody v tom, která země přetáhne těm druhým víc investorů právě příslibem nízkých daní.

Harmonizace daně v EU jako řešení?

Daňová konkurence, daňové úniky a podvody ukázaly svůj devastující účinek a je třeba je zastavit.  Měli bychom přemýšlet, zda není správné alespoň v Evropské unii zavádět harmonizaci daně a zavedená minimální sazba z příjmu právnických osob a vyhnout se tak daňové konkurenci členských států. V této souvislosti by měl být postupně harmonizován základ podnikové daně a minimální mír zdanění podniků. Jednalo by se alespoň o začátek řešení problématiky daňových úniků v rámci EU. Harmonizace by samozřejmě nezabránila daňovým únikům na skutečné ostrovy daňových rájů, i zde se však nabízí možnost tzv. společného postupu členských států EU. Frakce Socialistů a Demokratů toto téma považuje jako jednu z priorit na další volební období Evropského parlamentu a už začala vypracovávat strategii prvních kroků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.