ČSSD Ostrava požaduje razantnější změny ve straně

16.11.2017 6:34

Avizované změny v ČSSD jsou nedostatečné, stále nedochází k potřebné sebereflexi. Shodli se na tom členové předsednictva Okresního výkonného výboru ČSSD Ostrava na svém zasedání. Požadují, aby se na sjezdu volilo nejen Grémium, tedy stranické špičky, ale všechny centrální orgány a to na dva roky, nejen na jeden rok, jak se uvažuje.

ČSSD Ostrava požaduje razantnější změny ve straně
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Podle ostravského vedení by měl být připravovaný sjezd také více demokratický a neměl by upřednostňovat dosavadní členy vedení oproti zástupcům z regionů, jak je navrženo.

„ČSSD přišla o více než polovinu voličů oproti roku 2013, přesně o 648 482 hlasů a ztratila tak 35 poslaneckých mandátů. Přesto stále nedochází k dostatečné sebereflexi ze strany našich čelních představitelů. Volbu nových členů Grémia nepovažujeme za dostatečný krok k potřebné přeměně strany, měli bychom si zvolit celé nové vedení, a to za účasti většího počtu členů z regionů, než se aktuálně plánuje,“ uvedla Jana Vajdíková, předsedkyně Okresního výkonného výboru (OVV) ČSSD Ostrava.

Předsednictvo ČSSD navrhlo pro Sjezd ČSSD, který se má konat v únoru 2018, nominační klíč (poměr delegátů sjezdu vůči členské základně), který znevýhodňuje členskou základnu a zvýhodňuje stávající vedení ČSSD. Členové ÚVV ČSSD a Předsednictva ČSSD jsou automaticky delegáty sjezdu s hlasem rozhodujícím a také členové z ČSSD Praha mají zvýhodnění. Pro vysvětlení: ČSSD Moravskoslezského kraje má 6 členů v ÚVV ČSSD, ČSSD Praha má 22 členů v ÚVV ČSSD.

„Nominační klíče na okresní a krajské konference jsou navrženy tak, aby se mohlo co nejvíce členů zúčastnit konferencí a podílet se tak na rozhodování a směřování organizací. Klíč pro připravovaný sjezd jde proti této logice. Navrhujeme ÚVV ČSSD, aby klíč byl stanoven alespoň v poměru 1:30, aby se sjezdu mohlo zúčastnit více členů ČSSD a regiony měly silnější zastoupení. Tento klíč také dává alternativu k případné přímé volbě předsedy ČSSD“, uvedl Adam Rykala, místopředseda OVV ČSSD Ostrava.

OVV ČSSD Ostrava vyzývá všechny členy vedení ČSSD k rezignaci a k volbě nejen předsedy a místopředsedů ČSSD, ale ke změně širšího vedení strany včetně členů ÚVV ČSSD, Předsednictva ČSSD a ÚKK ČSSD na sjezdu a to s mandátem na dva roky. Sjezd by měl být dvoudenní, aby byl prostor jak na diskuzi, tak na volby orgánů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…