Cabicar (TOP 09): V Nové Pace končí lékařská pohotovost. Pacienty to neohrozí

29.12.2016 20:49

O půlnoci 31. prosince skončí spolu s rokem 2016 i provoz lékařské pohotovosti v Nové Pace. Zdejším obyvatelům bude od 1. 1. 2017 pohotovostní ošetření poskytovat Oblastní nemocnice v Jičíně. V akutních případech bude zasahovat místní zdravotnická záchranná služba. Důvodem uzavření ambulance je především nedostatečné personální obsazení.

Cabicar (TOP 09): V Nové Pace končí lékařská pohotovost. Pacienty to neohrozí
Foto: TOP 09
Popisek: Aleš Cabicar

„Služby ambulance v Nové Pace využívá jen malý počet pacientů a z hlediska plnohodnotné péče je toto pracoviště po technické i personální stránce dlouhodobě problematické,“ řekl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Aleš Cabicar a shrnul hlavní důvody ukončení provozu LPS Nová Paka. „Zrušení ambulance však v ničem neohrozí místní obyvatele, neboť při život ohrožujících událostech se jim pomoci dostane od zdravotnické záchranné služby, která zde působí již řadu let,“ ubezpečil Cabicar.

Lékařská služba první pomoci byla v celém Královéhradeckém kraji zásadně změněna v letech 2007 a 2008. „Dbalo se na zajištění lékařských pohotovostních služeb ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a čtyřech dalších oblastních nemocnicích. V té době neměla ZZS KHK v Nové Pace žádnou výjezdovou posádku, a proto zde zůstala pohotovostní ambulance o víkendech,“ objasnil Jiří Mašek, ředitel ZZS Královéhradeckého kraje.

Veškeré přednemocniční péče se od nového roku dostane obyvatelům Novopacka v jičínské nemocnici. „Oblastní nemocnice Jičín činí kroky ke zvýšení efektivity poskytování lékařské pohotovostní služby – to umožní mimo jiné zvládnout i předpokládaný nárůst pacientů,“ uvedl náměstek ON Jičín Jiří Nový s tím, že sloučení novopacké ambulance s jičínskou je nezbytné. „Za neustále rostoucích odborných požadavků není na pracovišti v Nové Pace možné zajistit pacientům odpovídající diagnostické a léčebné možnosti. Jičínská nemocnice má k dispozici nesrovnatelně lepší zázemí,“ dodal Nový.

Zdravotnická záchranná služba v Nové Pace disponuje od roku 2011 jednou výjezdovou skupinou, která zajišťuje celou zdejší oblast. Dvoučlenná posádka rychlé zdravotnické pomoci s plně vybaveným sanitním vozidlem zasahuje při akutních problémech, u nejzávaznějších stavů s ní zasahuje i lékař z Jičína či letecká záchranná služba.

V roce 2016 vyjela ZZS v Nové Pace celkem 3192krát. To činí v průměru 3,8 výjezdů denně. „V Nové Pace jsme schopni bez větších potíží absorbovat další pacienty, bude-li to třeba z důvodu omezení zdejší ambulance. Máme výjezdové skupiny v jiných městech, které mají denní průměry 10 výjezdů za den. Není tedy nutné se zde obávat nedostatečných kapacit,“ shrnul Mašek a potvrdil, že pacienty zrušení novopacké ambulance neohrozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…