Cabrnoch (ODS): Socialisté v Bruselu poručí přírodě

04.02.2014 6:27

„Dobré" rostlinné a živočišné druhy chránit, „špatné" zakázat a vyhubit. Takový je záměr Evropské komise, který podpořil i europarlamentní Výbor pro životní prostředí. Pod tažení eurokratů proti přírodě se podepsal český sociální demokrat Pavel Poc.

Cabrnoch (ODS): Socialisté v Bruselu poručí přírodě
Foto: cabrnoch.cz
Popisek: MUDr. Milan Cabrnoch

"Jednou z prvních zpráv, kterým jsem po svém příchodu do Evropského parlamentu v roce 2004 nemohl uvěřit a pokládal je za vtip, byla zpráva o tom, jak silnější tmavé americké veverky utlačují své původní červené evropské sestřenice," říká člen Výboru pro životní prostředí Milan Cabrnoch. "Tato absurdita se nám teď vrací na stůl, už v podobě direktivního nařízení, které už nechce jen chránit veverky, ale rovnou vyhlazovat nepůvodní druhy fauny a flóry v Evropě. O tom, co je a co není původní, bude rozhodovat úředník Komise. Jen doufám, že se úředníci nezaměří i na brambory a rajčata, která byla do Evropy zavlečena z Ameriky."

Návrh nařízení obsahuje 28 paragrafů, které, ve snaze o dokonalou ochranu původních rostlinných a živočišných druhů, umožňují ty „špatné“ druhy zakazovat, izolovat a v krajním případě dokonce rychle vyhubit. Termín vyhubení se zdál některým poslancům politicky nekorektní a proto se ho švédský poslanec Carl Schlyter rozhodl zpřesnit na destrukci, resp. humánní eutanázii. Ale aby to volič zase neviděl tak černě, dostane se domácím mazlíčkům výjimky v podobě poklidného dožití.

Smutnou roli v celém příběhu hraje český sociální demokrat Poc, zpravodaj návrhu nařízení. Poc se s návrhem Komise ztotožnil a jeho dodatky jsou ještě papežštější, než již tak nesmyslný návrh Komise. Navrhuje například, aby byla působnost nařízení rozšířena i na takové druhy, které jsou sice v jedné části Unie původní, ale byly zavlečeny do jiné. S tím, že kdo takové "zavlečení" způsobil, bude hnán k odpovědnosti včetně úhrady nákladů "na obnovu".

"Můžeme si klidně představit absurdní situaci, kdy Česká republika žaluje o náhrady nákladů spojených s likvidací bolševníku potomky knížete Klemense Metternicha, který semínka bolševníku obdržel darem od ruského cara Alexandra I. Případně bude něčí pra-pra-pra dědeček obviněn z vysazení prvního exempláře například netýkavky žláznaté," komentuje záměr europoslanec Cabrnoch.

"Máme před sebou ale i další oříšek. Někdo musí určit, které druhy rostlin či zvířat jsou „ty špatné“ a mají být vyhubeny," říká Milan Cabrnoch. "Komise na to samozřejmě myslela a z peněz daňových poplatníků vytvoří nový výbor, který bude mít toto svaté právo. Existuje ovšem mnoho nepůvodních druhů, u kterých není jejich škodlivost tak jednoznačná jako u bolševníku velkolepého nebo netýkavky žláznaté. Co třeba nepůvodní rostliny, které neohrožují ty původní, ale dráždí alergiky? Třeba takový oleandr nebo vistárie ohrožuje alergiky a dokonce pod jejím stínem často neroste původní evropská tráva. Jak se k takovému případu nový orgán postaví?"

Již dnes existují podle Milana Cabrnocha místní či přeshraniční problémy s přemnožením některých nepůvodních druhů. V České republice je to třeba masivní rozšíření bolševníku velkolepého v Karlovarském kraji, nicméně s ním kraj bojuje i bez evropského nařízení a již dnes na takový zásah může čerpat prostředky z evropských fondů. Rychlejší a efektivnější, než Bruselem úředně stanovené seznamy zakázaných druhů a jejich systematické omezování nebo likvidace, je také je mezistátní výměna informací a sdílení dobrých praktik.

"Bránit rozšiřování invazních druhů lze již dnes a nikdo v tomto ohledu nebrání mezistátní spolupráci ani čerpání prostředků z fondů EU. Důvod pro novou regulaci tedy neexistuje a je v českém zájmu, aby přijata nebyla," uzavírá Milan Cabrnoch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.