Čermák (Piráti): Víme, co se děje s Thermalem?

14.05.2019 18:01

Komentář k rekonstrukci lázeňského hotelu Thermal

Čermák (Piráti): Víme, co se děje s Thermalem?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Rekonstrukce komplexu lázeňského hotelu Thermal evidentně postoupila do další fáze. Podle informací z médií i prostřednictvím vnoučat architekty Machoninové se začíná naplno pracovat uvnitř stavby a stejně tak se připravuje nenávratná likvidace padesátimetrového bazénu, jediného v Karlovarském kraji. Musíme touto cestou opět apelovat na primátorku a vedení města, aby se pokusili zabránit nejhoršímu.

Na lednovém zasedání zastupitelstva města jsme varovali před utajováním projektu plánované rekonstrukce. Varovali jsme před tím, že město nemá žádné informace a nevíme, jak bude naloženo s bazénem. Proto jsme navrhli usnesení, které bylo drtivou většinou zastupitelů napříč politickými kluby přijato: „Zastupitelstvo města uložilo radě města, aby zajistila po Ministerstvu financí ČR kompletní informace o rekonstrukci LH Thermal a o zájemcích o provozování bazénu LH Thermal.“

Na dubnovém zastupitelstvu jsme se žádných nových relevantních informací nedočkali. Vzhledem k obrovským mezerám mezi jednáními zastupitelů se možné nové skutečnosti dozvíme až koncem června a to už může být pozdě. Vedení města není evidentně pro vlastníka Thermalu, kterým je ministerstvo financí, rovnocenný partner pro jednání. A to i přes to, že ministerstvo již přes pět let ovládá hnutí ANO.

Jak dokládají vnoučata architekty Machoninové na facebookové stránce Respekt Madam, děje se nyní v Thermalu toto:

“Dle veřejně přístupných smluv se zdá, že je již všechno podepsáno a 580 miliónů na rekonstrukci se již čile rozdává - nikdo neví za co, komu, natož pak jak bude rekonstrukce vypadat. Rekonstrukce nemá žádného architekta a vše naznačuje tomu, že půjde o slátaninu v podání obecních stavařů.

Další čtvrt miliardy vašich peněz se má investovat do rekonstrukce bazénu. Dle informací, které se k nám pokoutně dostávají, se zruší jediný padesátimetrový bazén v Karlovarském kraji, zmizí termální výhřev a bazén se rozdělí na dvě půlky. Z kavárny vznikne „wellness pro bonitní klienty“ a provozovat ho bude již vybraná, ale z nějakého důvodu tajná, firma. Veškerých schůzek ohledně rekonstrukce se účastní i hoteliér Ivan Chadima, který ale v žádném orgánu spojeném s hotelem už od svého odchodu z funkce předsedy představenstva oficiálně nefiguruje. Jsme přesvědčeni, že se s tři čtvrtě miliardou ze státního rozpočtu nakládá netransparentně, účelově a ještě k tomu v režii politicky dosazených funkcionářů.”

Obáváme se, že vedení města nemá ponětí, co se s Thermalem děje. Jestli je to záměrně, z nepozornosti, nebo jestli je zástupci ministerstva financí ani nezvou k jednání, netušíme. Jen bychom rádi podotkli, že rekonstrukce bazénu byla jedna z priorit hnutí ANO a primátorky Pfeffer-Ferklové ve volební kampani. Společně se sloganem, že má telefonní číslo na premiéra Babiše.

Paní primátorko, vezměte telefon a vytočte číslo premiéra a ministryně Schillerové. Rekonstrukce hotelu Thermal ovlivní podobu a chod města na nejbližší desetiletí. Likvidace jediného padesátimetrového bazénu v kraji, navíc s unikátním výhledem i jedinečným složením vody, by bylo pro naše město trestuhodné – v anketách o největších problémech se bazén Thermalu a chybějící možnosti koupání každý rok objevují na čelních pozicích.

Vyzýváme k dodržení usnesení a získání všech dostupných materiálů k rekonstrukci. Město musí vstoupit do procesu rozhodování o budoucnosti významné karlovarské dominanty.

Za zastupitelský klub Pirátů v Karlových Varech

Jindřich Čermák

předseda zastupitelského klub Pirátů Karlovy Vary

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…