Černoch (Úsvit): Dejme si dobrý pozor, co o sobě říkáme – a hlavně, co děláme

08.08.2015 10:00

Marek Černoch nebude kandidovat na předsedu, chce být 1. místopředseda!

Černoch (Úsvit): Dejme si dobrý pozor, co o sobě říkáme – a hlavně, co děláme
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

Dámy a pánové, žijeme v podivné době.

Žijeme v době, kdy máme svobodu, ale lidé nemají pocit, že se dovolají práva.

Žijeme v době, kdy jsme členy NATO a EU, ale lidé nemají pocit, že jsou v bezpečí.

Žijeme v době, kdy máme demokracii, ale lidé nemají pocit, že se jim v ní daří dobře.

Dámy a pánové, my zkrátka máme všechny společenské instituce, které jsou nutnou podmínkou k tomu, aby lidé mohli vést spokojený život. Přesto nám k tomu něco chybí. A to něco, co nám chybí, je obsah těchto institucí.

Máme mnoho politických stran. Levicových, pravicových, liberálních, konzervativních, populistických, standardních i těch postavených na jednom vůdci…

Přesto si lidé mezi těmito stranami často neumějí vybrat a volí prostě nejmenší zlo. A proč tak volí? Protože politickým stranám chybí srozumitelný obsah. Buď se ztrácí v politologických frázích, v horším případě je některé staré strany zradily, v tom nejhorším u těch nových nikdy žádný obsah nebyl.

Proto, dámy a pánové, dejme si dobrý pozor, co o sobě říkáme – a hlavně, co děláme.

Kdo vlastně jsme, my, členové Úsvitu? Jistě, mohl bych tu teď prostě říci, že jsme stranou pravého středu, konzervativní, se silným sociálním akcentem, ale hájící liberální hodnoty a svobodu občana.

Ale co si pod tím dnes kdo představí?

Lidé ztratili důvěru v politiku, ztratili důvěru ve velká slova a velké ideologie. Pokud si my chceme jejich důvěru získat, musíme jim nabídnout konkrétnější hodnoty.

Musíme jim nabídnout to, co si právem přejí a co v naší zemi postrádají. Jsem přesvědčen, že lidem chybí hlavně ony tři věci, které jsem zmínil v úvodu.

Dáme a pánové. Zavažme se našim voličům, že budeme pevně hájit tyto tři hodnoty:

Úsvit bude vždy a za všech okolností prosazovat, aby u nás platilo:
Právo pro všechny, vždy a všude

Úsvit bude vždy a za všech okolností prosazovat, aby u nás platilo:
Bezpečný domov, bezpečná obec, bezpečná země

Úsvit bude vždy a za všech okolností prosazovat, aby u nás platilo:
Bohatá republika, úspěšné firmy, spokojení občané

Napadá mě mnoho konkrétních příkladů, jak tyto hodnoty prosazovat v praxi. Ale uvedu u každé z nich alespoň jeden.

Za prvé – Právo pro všechny, vždy a všude – Zde je to nevyřešený problém s exekutory. Přestože všechny vládní strany slibovali, že s exekutorskou mafií zatočí, nestalo se tak. Naštěstí díky naší snaze už nemůžou exekutoři zabavovat běžné vybavení domácnosti nebo třeba dětské hračky. My jsme jediní, kdo předložil zákon o krajské teritorialitě exekutorů, která by zamezila přeprodávání dluhů.

Druhý bod – Bezpečný domov, bezpečná obec, bezpečná země – Největší riziko pro Českou republiku i největší riziko pro celou Evropu je současná imigrantská vlna. Voláme po tom, že je třeba zavřít hranice před nelegálními imigranty a změnit naše zákony tak, abychom mohli efektivněji čelit islámskému terorismu. Jedná se například o trestnost vojenské služby pro Islámský stát nebo bezpečnostní prověrky pro rizikové církve. Doufám, že o tom bude více mluvit Martin Lank.

Situace je stále vážnější. Podle precedentního rozhodnutí soudu nesmí Česká republika zadržovat nelegální uprchlíky v zajišťovacích táborech. Hrozí, že uprchlíci budou muset být propuštěni a budou se pohybovat se zcela volně na našem území. Budeme jednat s vládou a poslanci, abych odhlasovali okamžitou novelizaci zákona, třeba i za cenu svolání mimořádné schůze.

Dámy a pánově,

Třetí bod, který jsem uvedl – Bohatá republika, úspěšné firmy, spokojení občané – V ČR je ohrožena energetická bezpečnost státu. Firmy dnes neznají pravidla cenotvorby pro příští rok a občanům hrozí zvýšení cen energií. Ve sněmovně jsme bránili energetické lobby ve zvyšování cen. Zabránil jsme 10% zvýšení cenu u plynu. Donutili jsme ministra Mládka, aby po našich obstrukcích dal hlavu na špalek za to, že nový energetický zákon nezvýší ceny energií. Bohužel záhy se ukázalo, že jsme měli pravdu, a že nový zákon je opravdu paskvil. Dnes se řeší, jak se mají vydávat cenová rozhodnutí a kdo povede Energetický regulační úřadu od ledna 2016. Připravili jsme opravu těch nejhorších chyb v zákoně. Už dnes se ale v kuloárech Poslanecké sněmovny špitá, že kvůli řešení imigrantské krize a obstruování elektronických pokladen padne náš zákon pod stůl. Pokud ministr Mládek v září tuto situaci nezvládne, budeme žádat jeho rezignaci.

Dámy a pánové, dnes už jsem říkal, dejme si dobrý pozor, co o sobě říkáme – a hlavně, co děláme. Po dnešní konferenci se budování naší strany posune do nové fáze. Naše kroky a činnost nesmí být omezeny pouze na hašení chyb, které dělá současná vláda. Musíme předložit vlastní ucelenou vizi. Příští rok nás čekají krajské volby, přespříští rok sněmovní volby. Pro tyto volby musíme vytvořit náš program. Ten nesmí být produktem stranického sekretariátu, ale výsledkem práce, a nebojím se říci souznění, nás všech.

Proto je třeba založit odborné komise, které ponesou hlavní tíhu tvorby nového programu. Naše krajské komory by do konce prázdnin měly nominovat své zástupce do odborných komisi tak, abychom v záři jsme mohli představit stínovou vládu a odborné komise mohli začít naplno fungovat. Doufám, že pak bychom zvládli, jako vyvrcholení celého procesu, uspořádat v prosinci velkou ideovou konferenci, která přijme nový program pro volby krajské a parlamentní v příštím a přespříštím roce.

Zde vidím svou úlohu – provázat poslanecký klub a činnosti strany. Naši poslanci pracují na mnoha tématech. Vy máte plno námětů, kterým se musíme věnovat.

Chci být garantem toho, že program vznikne od spodu a za spolupráce nás všech.

V lednu jsem Vám slíbil, že pokud mě zvolíte, otevřeme Úsvit. To se nám také po velkých snahách povedlo. I dnes žádám o Vaši podporu s tím, že pokud mě zvolíte, bylo by mi ctí, kdybychom v prosinci společně schválili volební program a dovršili další fázi budování demokratické strany.

Taková je vize fungování strany, se kterou před Vás předstupuji. A proto bych Vás chtěl zde všechny požádat o Vaši podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!