Černochová (ODS): Magistrát rozhoduje o nás bez nás

08.04.2021 10:21

Městská část Praha 2 zásadně nesouhlasí s Magistrátem hl. m. Prahy ve věci plánované úpravy dopravního režimu v oblasti Smetanova nábřeží. Přesun tranzitu až třiceti tisíc vozidel denně z obou břehů Vltavy na objízdné trasy povede k dramatickému zvýšení dopravní zátěže v Praze 2 a bude mít negativní dopad na životní prostředí a kvalitu života lidí v této městské části.

Černochová (ODS): Magistrát rozhoduje o nás bez nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

„Úplně každá dopravní uzavírka v Praze má naprosto negativní plošný dopad. Problém je v tom, že magistrát v čele s primátorem Hřibem sice ví, jakou ulici chce uzavřít, ale už přitom nedomýšlí, jak vážné dopady do života obyvatel města to může mít. Připomínky městských částí magistrát nebere vážně a urputně prosazuje svoji představu. Výsledkem jsou naštvaní občané, kteří si stěžují u nás na radnici, protože nás mají nejblíž a já se jim vůbec nedivím. Ale to již magistrát nezajímá, protože oni si to stejně udělají po svém. O nás bez nás,“ komentuje návrh magistrátu starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Zneprůjezdněním Křižovnické ulice na jednom břehu Vltavy a Malostranského náměstí na druhém reálně hrozí, že se v důsledku přesunu tranzitu vozidel jinam ulice Resslova a Ječná změní v parkoviště. Značně se tím také zvýší doprava v ulicích Vyšehradská, Benátská a Lipová.

Místostarosta Prahy 2 Jan Korseska to komentuje: „Křižovatka ulic Ječná, Sokolská a náměstí I.P. Pavlova byla vyhodnocena jako nejhorší křižovatka v Praze vzhledem k množství škodlivých spalin. Místo řešení této životy ohrožující situace plánuje magistrát navést na toto kritické místo ještě více automobilů. To, že dnes lidé chodí v respirátorech neznamená, že v budoucnu bude magistrát nutit občany nasazovat si tam plynové masky, aby z exhalací nezkolabovali.“

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí

Místo humanizace Severojižní magistrály, kterou Praha 2 dlouhodobě prosazuje, tak dojde k dalšímu zvýšení tranzitní dopravy touto městskou částí. Navrhované uzavření částí nábřeží zasáhne Prahu 2 navýšením počtu vozidel i v rezidenčních oblastech a rovněž i v blízkosti škol a úřadů. Bude mít negativní vliv nejen na dopravní obslužnost a komfort obyvatel, ale především na beztak již dost narušené životní prostředí.

Navrhované opatření spočívá v zákazu průjezdu motorových vozidel křižovatkou Letenská (Tomášská) na Malostranské náměstí a částí ulice Křižovnická v úseku Novotného lávka - Platnéřská. Ze zákazu budou vyjmuta vozidla s dlouhodobým parkovacím oprávněním pro ZPS oblast Praha 1 a Praha 2 na pravém břehu, Praha 5 na levém břehu Vltavy, dále vozidla IZS a MHD a vozidla se zvláštním povolením MHMP. Dodržování opatření bude kontrolováno automatickou detekcí vozidel.

Městská část Praha 2 poukazuje na nekoncepční rozhodování hlavního města Prahy v oblasti opravy již dlouhodobě. Naposled se tím Rada městské části Praha 2 zabývala 8. února 2021. Konstatovala, že v oblasti dopravy nejsou dlouhodobě městské části součástí rozhodovacího procesu hlavního města Prahy a k jejich vyjádřením a stanoviskům se nijak nepřihlíží. Zároveň požádala hlavní město Prahu o vytvoření závazného systému samosprávného projednávání mezi orgány hlavního města Prahy a orgány městských částí v oblasti dopravy včetně systému informování rad městských částí hlavního města Prahy a následného projednání jejich stanovisek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Časopis Myslivost chce v předvolebním čase poškodit Trikoloru a tím i SPD

20:01 Majerová (Trikolora): Časopis Myslivost chce v předvolebním čase poškodit Trikoloru a tím i SPD

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k anketě časopisu Myslivost.