Černochová (ODS): Výdaje na obranu mají být garantované zákonem. Vláda to však odmítá

22.03.2017 9:40

Vláda dnes projedná návrh ODS na novelizaci zákona o zajišťování obrany ČR, který by garantoval výši výdajů na obranu na úrovni aliančního závazku 2 % HDP.

Černochová (ODS): Výdaje na obranu mají být garantované zákonem. Vláda to však odmítá
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová

Očekávala bych, že v souladu se svými proklamacemi vláda a zejména ministr obrany Stropnický tento návrh zákona podpoří a že jej doporučí k podpoře i předsedovi svého hnutí a ministru financí Babišovi. Nestalo se tak a lze tušit, že stanovisko vlády k této novele bude velmi zdrženlivé, neboť ministr obrany se v rámci připomínkového řízení vyjádřil (zbaběle) neutrálně a ministr financí negativně. Rozpačitě pak působí i stanoviska ostatních ministrů, která se značně liší - místopředseda vlády Bělobrádek zákon bez výhrady podpořil, což vítám, ministr vnitra se vyjádřil taktéž neutrálně a předseda vlády mlčí.

Je zjevné, že vláda nemá žádný plán, jak výdaje na obranu co nejdříve navýšit a jak je efektivně utrácet, a přitom odmítá ten, který se nabízí. Sama se zavázala, že v roce 2020 budou tyto výdaje činit 1,4 % HDP, ale k tomuto cíli při pohledu na letošní rozpočet a rozpočtový výhled nesměřuje. Tento stav považuji za ostudný ve vztahu k našim spojencům, kteří oprávněně očekávají, že své závazky budeme co nejdříve naplňovat, a za projev lhostejnosti k obranyschopnosti naší země, která vyžaduje zejména vyrovnání vnitřního deficitu a velké investice do stále oddalovaných strategických zakázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Naprosto odmítáme záměr vlády zvyšovat věk odchodu do důchodu

6:04 Fiala (SPD): Naprosto odmítáme záměr vlády zvyšovat věk odchodu do důchodu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.