Chalánková (TOP 09): Žádám Zaorálka, aby v kauze Michalákových neodkladně jednal

23.12.2014 14:33

Reakce poslankyně Jitky Chalánkové na prohlášení ministra zahraničí ke kauze dětí Michalákových.

Chalánková (TOP 09): Žádám Zaorálka, aby v kauze Michalákových neodkladně jednal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

České ministerstvo zahraničí zaslalo podle informací v médiích norskému velvyslanectví v Praze diplomatickou nótu, ve které informuje norskou stranu, že Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí je schopen garantovat Denisovi a Davidovi Michalákovým bezproblémový přechod od pěstounů k matce do českého prostředí, vypracovat jim individuální studijní plán a poskytnout soudní ochranu po dobu nezletilosti. Rovněž se táže, v jakém termínu může norský soud rozhodnout o nové žalobě, kterou podala norská právní zástupkyně Evy Michalákové paní Janne Fjelnseth.

Jsem ráda, že Česká republika je schopna garantovat rodině Michalákových potřebnou péči, což, mimochodem, považuji za naprostou samozřejmost.
Z médií však bohužel není patrné, zda nóta splňuje i zadání, dané vládě usnesením Poslanecké sněmovny č. 545 ze dne 9. prosince tohoto roku, a zda žádá Norsko o vysvětlení, proč čeští státní občané Denis a David Michalákovi dál zůstávají v pěstounské péči cizích lidí, norských státních příslušníků, přestože původní důvod pro umístění dětí do pěstounské péče pominul, a proč oba sourozenci byli a zůstávají od sebe trvale odděleni. Takový dotaz je zcela legitimní, nelze jej považovat za zásah do nezávislosti norských soudů a norské úřady musí být schopny dát na tyto otázky kdykoli odpověď bez ohledu na to, že paní Michaláková zahájila v Norsku nové řízení. Žádám tudíž pana ministra Zaorálka, aby v této věci bezodkladně konal!

Současně připomínám, že opravné prostředky byly v Norsku vyčerpány již dne 21. května 2013 odmítnutím odvolání norským nejvyšším soudem. To znamená, že uplynul rok a půl, kdy český stát měl a mohl konat, ale nekonal. Připomínám i vyjádření uznávaného specialisty na mezinárodní právo, doc. Vladimíra Balaše, podle kterého není poskytnutí diplomatické ochrany nijak výjimečnou záležitostí. A připomínám dále možnost podat na Norsko mezistátní žalobu ke štrasburskému soudu podle čl. 33 Evropské úmluvy o lidských právech. Tento návrh opět předložím Sněmovně, bude-li to nezbytné.

Jitka Chalánková, poslankyně a členka Petičního výboru na podporu návratu dětí Michalákových do ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Nebudeme migrační pakt respektovat

20:07 Okamura (SPD): Nebudeme migrační pakt respektovat

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě