Chaloupka (Piráti): První linie pod palbou

21.04.2020 13:27

Od samotného začátku pandemické krize jsme upozorňovali na nedostatečné vybavení zdravotníků – nejen v nemocnicích, ale zejména ambulantních specialistů. Podobná varování vysílali i ti mnohem povolanější, zástupci České lékařské komory. Podle jejich informací je zhruba 10 % všech prokázaných případů s Covid 19 právě ze zdravotnické profese. První linie je tak zároveň i pod nejhorší palbou.

Chaloupka (Piráti): První linie pod palbou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Ochrana těch nejdůležitějších přitom dlouhé dny vázla. A to nejen ze strany státu, ale i kraje. Počáteční distribuce ochranných pomůcek byla chaotická a nedostatečná. A právě v prvních dnech bylo riziko nakažení největší. Státní správa, i přes apely od ČLK, selhala. Celá řada drobných dobrovolníků, mezi nimi i Piráti, se snažili doplnit chybějící materiál, ale nemohou pochopitelně nahradit systematickou pomoc.

„Ignorování lékařské komory je trestuhodné. Prezident komory Kubek zoufale na všechny strany upozorňoval na nedostatečnou ochranu zdravotnického personálu a nyní neseme trpké plody této ignorace. To ovšem PR mašinérie premiéra Babiše bude takticky zamlčovat,“ komentuje situaci Milan Chaloupka, místopředseda Pirátů Plzeňského kraje, který na nedostatečnou distribuci poukazuje již měsíc.

„Jsme pochopitelně rádi, že můžeme pomoci. Do nemocnic, ordinací lékařů, zařízení sociálních služeb, jsme poslali tisíce roušek a distribuovali více než šest set ochranných štítů. Vděk všech se nedá popsat slovy. Bohužel mám pocit, že se vláda na ty tolik oceňované bojovníky z první linie poněkud vykašlala,“ doplnil Chaloupka.

Česká lékařská komora vytrvale apeluje na odbornou diskusi ohledně pandemických opatření. Varuje před nebezpečnou frází o „promořování“ populace a dlouhodobě poukazuje na nedostatečnou vybavenost zdravotnického personálu ochrannými pomůckami. Vláda i ústřední krizový štáb tento odborný orgán zatím ignoruje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…