Charanzová (ANO): Unie učinila významný krok pro ochranu průmyslu před nekalou konkurencí z Číny

27.06.2017 8:32

Evropský parlament udělal minulé úterý velmi důležitý krok pro ochranu evropského průmyslu před dumpingový dovozem z Číny. Výbor pro mezinárodní obchod v EP totiž podpořil návrh opatření na ochranu evropského trhu proti dovozu zboží s dumpingovými či nepřiměřeně dotovanými cenami. To je podstatné, a v některých případech možná až existenčně důležité, pro některá citlivá odvětví v evropském, a také českém hospodářství, jako jsou například ocelářský nebo keramický průmysl. Tyto sektory totiž čelí přílivu velmi levné produkce z Číny.

Charanzová (ANO): Unie učinila významný krok pro ochranu průmyslu před nekalou konkurencí z Číny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Když Čína vstupovala před více než 15 lety do Světové obchodní organizace, tak se s ostatními členy WTO dohodla na protokolu, podle nějž ji nelze považovat za tržní ekonomiku, jak ji známe například z Evropy. Díky tomuto kroku mohla EU přijímat vlastní opatření proti dovozu zboží, u nějž prokazatelně docházelo k umělému stanovování příliš nízké ceny. Takto mohla čelit vcelku efektivně nekalé konkurenci z východu. Interní šetření z EK ukazují, že tato opatření byla velmi účinná, díky nim se podařilo snížit dovoz daného výrobku až o 95-98%.

A proč je toto nové nařízení tak důležité právě nyní? Planost zmíněného protokolu totiž vloni v prosinci vypršela a Čína se tak začíná domáhat toho, aby s ní bylo zacházeno jako s běžnou tržní ekonomikou, byť je zřejmé, že tomu tak ve skutečnosti zdaleka není. Aby EU mohla i nadále přijímat antidumpingová opatření, je nutné upravit tuto legislativu. Ta aktuální totiž vychází z výjimky stanovené protokolem a je v tuto chvíli již zastaralá.

Evropská komise tak představila  novou, alternativní metodologii, podle které je možné vypočítat výši antidumpingového cla a přijmout daná opatření. Nová metodologiepočítá mj. s komplexní zprávou, kterou EK zpracuje pro dotčenou zemi. Zde popíše stav tržního prostředí v jednotlivých sektorech, způsob ohodnocení výrobních faktorů (jako např. práce či kapitálu) a také to, zda-li v daném odvětví není nadbytek výrobních kapacit a podobně. Pokud v některých případech nebudou dostupné oficiální statistiky, bude moci Komise využít údaje z obdobně rozvinuté země v regionu. Všechny tyto vstupy pak poslouží k určení, zda u posuzovaného výrobku dochází k nekalé konkurenci či nikoliv.

Tato na první pohled technická úprava má veliký význam a potenciálně velký dopad na již zmíněné průmyslové sektory v ČR. Z toho důvodu jsem také podala celkem pět pozměňovacích návrhů k této legislativě a jsou všechny součástí přijaté parlamentní pozice. Je dobře, že práce na přípravě nového nařízení postupují, jelikož v sázce je opravdu hodně. EU potřebuje možnost chránit svůj trh a výrobce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.