Chovanec: Plán ministra Stanjury na záchranu ČD Cargo je v troskách

24.06.2013 12:01

Bez ohledu na pád vlády je stabilizace situace v ČD Cargo prvotním úkolem stávajícího ministra.

Chovanec: Plán ministra Stanjury na záchranu ČD Cargo je v troskách
Foto: Redakce
Popisek: Milan Chovanec (ČSSD)

"Aktuální rozhodnutí Drážního úřadu zrušit zvýšení slev pro kusové zásilky není dobrá zpráva především pro ČD Cargo. Totálně se tak zhroutil před nedávnem vyhlášený plán ministra Stanjury na záchranu tohoto podniku," říká stínový ministr dopravy za ČSSD a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.  Podle něho musí ministr Stanjura, ač je v současné době v demisi, neprodleně tuto situaci řešit a představit variantní strategii podpory tohoto státního podniku. Strategii, která bude stabilizovat dramatickou situaci nejen v ČD Cargo, ale v železniční dopravě obecně.

Drážní úřad svým verdiktem vyhověl stížnosti soukromých železničních dopravců, kteří zavedení slev napadly. Důvodem je, že změna se udála příliš rychle a nebyla oznámena s ročním předstihem. Obdobně v minulosti zdůvodnil své rozhodnutí  Drážní úřad například i v případě zdražení poplatků, které prosazovalo SŽDC. "Ministerstvo dopravy paradoxně jednalo tak, jakoby neznalo předchozí verdikty Drážního úřadu a opakuje poněkolikáté stejnou chybu. Otázkou je, zda to je neprofesionalita, nebo záměr. Obě tyto varianty však svědčí o chaosu, který v rezortu panuje," tvrdí Chovanec.

Podle ČSSD je nutné okamžitě připravit Národní plán podpory železniční přepravy, se zvláštním důrazem na podporu nákladní dopravy. Podpora se však nesmí týkat jen státního podniku, ale všech provozovatelů dopravy na kolejích. "Existují nástroje, které se dají prakticky okamžitě použít. Je možné například zohlednit nárůst cen energií, ekologických daní a dalších vstupů, které se výrazně promítají do strategických plánů všech dopravců. Nutností pak je celková optimalizace přepravy nákladu po kolejích. To však bez aktivního zásahu státu, respektive jeho představitelů, není možné," dodává Chovanec s tím, že další chyby si již nikdo z Ministerstva dopravy nemůže dovolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.