Chvojka (ČSSD): Nikdy bych nepředložil něco, co by bylo protiústavní

31.03.2016 22:35

Ústavněprávní výbor schválil návrh poslance Chvojky na zpřísnění zákona o střetu zájmů.

Chvojka (ČSSD): Nikdy bych nepředložil něco, co by bylo protiústavní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny dnes projednal vládní novelu zákona o střetu zájmů. Poslanci napříč politickým spektrem schválili pozměňovací návrh Jana Chvojky, kterým se zakazuje členům vlády, aby ovládali obchodní korporace a uplatňovali v nich rozhodující vliv. Zároveň se zakazuje, aby provozovali rozhlasové a televizní vysílání, vydávali periodický tisk a drželi podíly v mediálních domech. Chvojkův návrh podpořilo také Předsednictvo ČSSD.

V diskuzi na jednání výboru převládaly názory, že tento návrh neodporuje Ústavě, jak se snaží argumentovat odpůrci této úpravy. „Nikdy bych nepředložil něco, co by bylo protiústavní. Sociální demokracie se dlouhodobě zasazuje o zvýšení transparentnosti a jasnější definici střetu zájmů veřejných činitelů. Vždyť zákon o střetu zájmů je v našem právním řádu deset let, neprošel výraznější novelou a doba se velmi posunula,“ uvedl Jan Chvojka a připomněl, že každá minulá vláda měla nějakého člena, u kterého se řešil střet zájmů. „Jsem přesvědčen o tom, že zákon potřebuje změnu. Do civilizované společnosti přece nepatří, aby ministr vlastnil média,“ podotkl Jan Chvojka.

Pokud člen vlády bude ve střetu zájmů, má lhůtu 60 dnů, aby uvedl své majetkoprávní vztahy do souladu s příslušnými pasážemi zákona. „Neméně důležitý je i prostý fakt, že současných členů vlády se návrh vůbec netýká, protože samozřejmě zcela ctí zákaz retroaktivity,“ uzavřel Jan Chvojka s tím, že platnost zákona se bude týkat až jmenování příštích ministrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL