Číp (KSČM): Je struktura celostátních daňových příjmů spravedlivá?

24.03.2014 14:42

Komentář Reného Čípa, poslance PS PČR za KSČM.

Číp (KSČM): Je struktura celostátních daňových příjmů spravedlivá?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Jako členovi rozpočtového výboru PS PČR je mi tato problematika blízká a rád bych se s Vámi podělil o svůj názor, jak se měnila příjmová stránka státního rozpočtu v posledních letech. V roce 2013 se daň z přidané hodnoty podílela z 50,50% na všech daňových příjmech ČR. U daně z příjmu právnických osob to bylo 18,51% a u daně z příjmu fyzických osob (podnikatelů i zaměstnanců) dosahoval výběr 21,09%.           

Pro porovnání se podívejme na stejný výběr v roce 2009, kdy DPH tvořila 48,49%, daň z příjmu PO 21,13% a daň z příjmu FO 22,29%. Abych nebyl nařčen z podjatosti, uvedu ještě rok 2005, kdy byl výběr DPH na 40,24%, daň z příjmu PO 26,53% a daň z příjmu FO na 26,50% všech daňových výběrů. Z uvedeného jasně vyplývá, že za posledních 8 let vzrostl podíl DPH na všech daňových výběrech o 25%, u výběru daně z příjmů PO tento podíl poklesl o 30% a u daně z příjmů FO to byl pokles o 20%.

Tento trend jasně dokazuje, že v posledních 8 letech jsme tu měli vlády, které se primárně snažily zajistit výběr peněžních prostředků pro stát tím nejjednodušším způsobem (zvýšením DPH) a nebraly ohled na sociální spravedlnost, protože při výběru DPH nehraje u některých nutných výdajů občanů až tak velkou roli jejich finanční situace (jídlo, léky, ošacení a podobně musí nakupovat každý). Dalším faktem je vyšší pokles výběru daně z příjmu u PO než u FO. Je důkazem toho, že jsme tu měli „vládce“, kteří se nejprve postarali o zlepšení situace těch, kteří se i tak měli relativně dobře a až poté se chtěli možná pokusit pomoci i těm potřebnějším. Cestou tímto směrem rozhodně nebylo zavedení rovné procentní sazby daně z příjmů u FO a zastropování odvodů z pojištění.

Chci věřit, že ČSSD bude chtít splnit alespoň některé podstatné body ze svého volebního programu a začne s těmito problémy rychle něco dělat. U KSČM v tom případě najde oporu.

Škoda jen, že nejsou ostatní často schopni a ochotni akceptovat návrh z klubu KSČM, který má tuto problematiku podrobně rozpracovánu a naše návrhy nejprve zamítají, aby je poté přednesly jako návrhy své v mírně pozměněném znění. Nejspíše by jim chyběla možnost si připsat před voliči plusové body a potlesk na otevřené scéně.

KSČM nejde o zvyšování vlastního celkového dojmu na veřejnost, ale o zlepšení kvality života občanů. Proto každý dobrý návrh z dílny jakéhokoli klubu ochotně a rádi podpoříme a své návrhy budeme předkládat tak dlouho, dokud budeme cítit potřebnost jejich zavedení.

René Číp, poslanec PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…