Czernin (TOP 09): Není možné, abychom souhlasili s MS v ledním hokeji v Minsku

05.12.2020 8:36

Mistrovství světa v ledním hokeji do Minsku nepatří. Prestižní sportovní soutěže nesmějí být kulisou pro potlačování lidských práv a občanských svobod.

Czernin (TOP 09): Není možné, abychom souhlasili s MS v ledním hokeji v Minsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Celý svět sleduje protesty občanské společnosti v Bělorusku, které jsou násilně potlačované ze strany státní moci. V téže zemi by mělo proběhnout Mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2021. „Je pro mě naprosto nepředstavitelné, aby vrcholný svátek ledního hokeje, kde se dbá na fair play, probíhal v kulisách totalitního násilí současného Běloruska,“ říká senátor za TOP 09 Tomáš Třetina, nominant do senátního Podvýboru pro sport Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Umístění MS v ledním hokeji do běloruského Minsku je předmětem kritiky ze strany sportovní veřejnosti i ze strany mnoha občanských sdružení. Diskuse se dostala i na půdu Evropského parlamentu, kde švédská europoslankyně Karin Karlsbru sbírá podpisy za přesun MS v ledním hokeji z Minsku do jiné lokality.

Příznivci MS v ledním hokeji v Minsku naopak argumentují tím, že sportovní svět musí zůstat nezávislý na politické situaci. Rovněž považují MS v hokeji za prezentaci demokratického světa a pozitivní gesto vůči běloruskému lidu.

„Opak je pravdou,“ polemizuje senátor Třetina, „zejména totalitní vlády velmi rády zneužívají podobná velká setkání k legitimizaci své pozice. Vzpomeňme olympiádu v nacistickém Berlíně či v sovětské Moskvě. Podobně je zcela jisté, že Lukašenkův režim by MS v hokeji prezentoval jako velký úspěch a uznání své legitimity světovou veřejností.“ Tomáš Třetina také nesouhlasí s druhým argumentem: „Občané především potřebují své občanské svobody a respektování lidských práv. Je nepřijatelné, aby na stadionu jásaly davy a za stadionem státní policie brutálně mlátila demonstranty. Víme o celé řadě běloruských občanských skupin, které aktivně vystupují proti plánu realizovat MS v hokeji v Minsku.“

K postoji svého senátního a stranického kolegy se připojuje také senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin: „To by bylo naprosto schizofrenní,“ a vysvětluje: „Jestliže demokratická Evropa kvůli totalitním zásahům proti vlastnímu obyvatelstvu uvalila na Bělorusko sankce, není možné, abychom souhlasili, že se v Minsku bude konat MS v ledním hokeji.“

Nikoli stranou zájmu stojí také způsob, jakým běloruské úřady zvládají pandemii Covid-19. Expertní skupina, která Bělorusko navštívila, vyjádřila pochybnosti, zda běloruské úřady nemanipulují zveřejňovaná čísla a dle nich i přijatá protipandemická opatření. Není jisté, že by pořadatelé v Minsku byli schopni zajistit bezpečné pořádání turnaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

8:04 Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám členství v EU.