Derner (KDU-ČSL): Ponurý rozpočtový výhled

10.10.2013 8:39

Vládnoucí krajská koalice, kterou tvoří těsná většina socialistů a komunistů, neuspěla na zářijovém jednání zastupitelstva s návrhem rozpočtového výhledu do roku 2018.

Derner (KDU-ČSL):  Ponurý rozpočtový výhled
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Nebylo totiž přítomno všech třiadvacet koaličních zastupitelů a ze strany opozice se pro tento návrh nevztyčila ani jedna ruka. Byl pro to dost dobrý důvod. Předložený návrh jasně ukázal,  kam současná koalice kraj vede. S výjimkou zdravotnictví, kde se očekává drastický nárůst výdajů, plánuje současná koalice prakticky ve všech ostatních odvětvích zakonzervování stávající úrovně, v některých případech dokonce další škrty. Při realistickém vyhodnocení takto nastaveného vývoje lze očekávat, že kraj v příštích letech přestane plnit některé své základní funkce. Týká se to zejména sociální oblasti, dopravy, kultury, školství a rozvoje venkova.

Neradostná perspektiva dalšího vývoje má několik příčin. Vedle amatérského, leč direktivního rozhodování je jednou z hlavních příčin přístup k financování zdravotnictví. To stanovila současná vládnoucí garnitura za svoji hlavní prioritu. Přitom za zajištění zdravotnických služeb v území celého kraje odpovídá stát a zdravotní pojišťovny. Aby toho nebylo málo, nově chce kraj z vlastní iniciativy převzít financování problematické dvoumiliardové investice do Náchodské nemocnice. I tuto roli ve všech ostatních případech dosud plnil stát a o šanci získat dotaci z EU se kraj připravil neprůhledným výběrovým řízením. Tato absurdní situace je důsledkem přístupu vedení kraje k plnění svého poslání. Kraj zde zcela dobrovolně, z vlatních zdrojů a na úkor svých základních funkcí, které mu ukládá zákon, řeší problémy státu. Jediná cesta z této slepé uličky je v první řadě řešit to, co kraji ze zákona přísluší, a státu ponechat, co jeho jest. V opačném případě čeká náš kraj smutný výhled stagnace až úpadku právě v oblastech, kde by kraj měl plnit svoje základní funkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Derner - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.