Dlouhý (TOP 09): Zvýšení platů v sociálních službách je pražský volební podfuk

24.07.2017 7:34

Hlavní město zlepší odměňování zaměstnanců v sociálních službách, zejména v přímé péči, říká zdánlivě dobrá zpráva z pražské radnice. Celá pravda je však taková, že jde o dočasné zvýšení platů na pouhého půl roku. Podle předsedy pražské TOP 09 Martina Dlouhého to nelze nazvat jinak, než volebním podfukem.

Dlouhý (TOP 09): Zvýšení platů v sociálních službách je pražský volební podfuk
Foto: TOP 09, Veronika Rejmanová
Popisek: Martin Dlouhý, předseda TOP 09 Praha

O podhodnocených platech v sociálních službách se mluví již několik let. „Důsledkem je napjatá situace v sociálních službách, protože i přes mírný růst platů není jednoduché sehnat kvalifikované zaměstnance. A když se to podaří, tak stačí jeden inzerát Lidlu či jiné firmy, která nabídne víc,“ poznamenává k tomu bývalý pražský radní pro zdravotnictví, sociální politiku a bydlení Martin Dlouhý.

Proto vítá, že radnice navýší příjmy zaměstnanců příspěvkových organizací hlavního města Prahy v sociálních službách. Díky mimořádným odměnám půjde v průměru až 6800 korun měsíčně. Zpochybňuje však víru vedení města, že se tím omezí odchody zaměstnanců ze sociálních služeb do jiných oborů za větším výdělkem a zvýší zájem o tuto nelehkou a obětavou práci.

„Jak je možné stabilizovat zaměstnance, když jim do konce roku přidám, a pak jim odměny zase odeberu?“ – poznamenává k dočasnosti odměn předseda pražské TOP 09 Martin Dlouhý. Odchod zaměstnanců ze sociálních služeb se tak podle něj pouze o půl roku odsune, což nepovažuje za systémové řešení. Souvislost zde vidí hlavně s konáním parlamentních voleb ve druhém pololetí letošního roku, na které je rozdělování odměn omezeno.

„Tisícovky ve výplatě jsou reálné a pracovníci v sociálních službách si je zaslouží, ale v lednu společně zjistíme, že šlo jen o pražský volební podfuk“ komentuje dočasné zvýšení platů v sociálních službách předseda pražské TOP 09 Martin Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…