Dolejš (KSČM): Co udělá vláda s OSVČ?

07.04.2014 6:25

Ministerstvo financí ČR v březnu vyhlásilo, že nejpozději do konce prvního pololetí letošního roku připraví balíček daňových opatření. Jedno z nich má směřovat k dani z příjmů fyzických osob z podnikatelské činnosti, tedy placené OSVČ.

Dolejš (KSČM): Co udělá vláda s OSVČ?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místropředseda KSČM Jiří Dolejš

Výnos daně z příjmu fyzických osob se pohybuje kolem 100 mld Kč (19% všech daňových příjmů), příjmy podnikajících fyzických osob z toho ale představují jen zlomek. Jestliže před krizí v roce 2008 činilo inkaso daně z příjmů od OSVČ 9 mld Kč, tak nyní se pohybuje kolem 2 mld Kč.

Zvýšit odvod daní u OSVČ má omezení daňových paušálů, které byly rozšířeny v době nástupu krize. Zatím se vede diskuse jakým způsobem Určitých omezení výdajových paušálů bylo dosaženo již od ledna 2013. Plošná redukce by nebyla rozumná, s živnostníků nelze dělat daňové parazity.

Paušály slouží k zjednodušení výběru daní u drobných podnikatelů a některé kategorie poplatníků tak platí alespoň nějaké daně. Úprava paušálů měla také sloužit podpoře drobného podnikání v krizi, protože OSVČ jsou první, které pokles poptávky zasáhne. Mnohé OSVČ právě paušály dělí od úřadu práce a až čtvrtina z nich nyní zvažuje že bude muset ukončit živnost. Pravdou ale je, že nastavení paušálů je zneužíváno některými podnikateli k nadměrnému snižování daňové povinnosti. Proto je na místě jejich racionalizace.

MF ČR přišlo nyní s návrhem zavést strop na 60% výdajový paušál pro firmy s obratem do 2 milionů Kč. Tento paušál je nejvyužívanější, používá ho asi 300 tisíc živnostníků a u některých výrazně přesahuje skutečně vynaložené náklady. Hranice obratu 2 miliony Kč už v minulosti v zákoně byla. U registrace plátců DPH se používá hranice obratu 1 milion Kč. MF ČR se nechystá omezovat 80% paušál u řemeslníků jako je opravář praček, obuvník a také u zemědělců. Ale u profesí jako je advokát, marketingový či daňový poradce atp. je nadužívání paušálů prostě realitou Pravdou je, že takto navržená korekce paušálů přinese nárůst inkasa jen v řádu stovek milionů korun.

Asociace samostatných odborů proto navrhuje tvrdší opatření – zavést minimální daňový odvod 1000 Kč na osobu a měsíc. Mělo by to přinést podle jejich propočtů více jak 10 miliard Kč. Problém je, že ne každý může dovolit platit ročně dalších 12 tisíc bez ohledu na to, zda má zakázky a zda mu včas klienti platí. Proto se zástupci podnikatelů tomuto návrhu velmi brání. Živnostník, který skončí, nebude státu platit, ale naopak čerpat.

Asociace malých a středních podniků  je raději pro zastropování paušálů. Je to jednodušší a rychlejší řešení a nepostihne potřebné. odborářskou minimální daň odmítají a upozorňují že změnu výše úlev u jednotlivých kategorií by vyžadovala podrobnější analýzy. Úpravy daňových úlev, povinnost zavést evidenci elektronických tržeb, řešen sociálního či zdravotního pojištění atp. je třeba nastavit tak, aby to nepřineslo zkázu právě těm malým podnikatelům a živnostníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…