Dolejš (KSČM): Neutralita je sporné řešení bezpečnosti

08.03.2015 21:16

Reakce na to, proč nezorganizovat petici za vystoupení z údajně "zločinecké organizace" NATO a jak se (ne)angažovat za neutrální středoevropský prostor - Rakousko, Česko, Slovensko, Maďarsko.

Dolejš (KSČM): Neutralita je sporné řešení bezpečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Neutralita je sporné řešení bezpečnosti. Nejde ho jednostranně vyhlásit v jedné malé zemi. Musí být garantována těmi skutečně silnými. 

Pokud jde o NATO, tak KSČM skutečně je kritická vůči tomuto blokovému systému který tady zůstal z časů bipolarity.  Máme za nepřijatelnou praxi NATO, která se podle doktríny  z roku 1999 odvolává na „právo preventivních úderů“ a působí  i daleko za hranicemi členských zemí bez mandátu podle mezinárodního práva.

Chatrná obhajoba násilného vměšování není o demokracii ale o mocenských zájmech prosazovaných na cizím území. Přes podpis ČR pod washintonskou smlouvou jistě neplatí s NATO a USA na věčné časy a nikdy jinak. Vystoupení z NATO je podle smlouvy ale složitý a hlavně dlouhodobý proces a je třeba si při tom ujasnit alternativu zajištění naší bezpečnosti. nelze zemi nechat v bezpečnostním vakuu, nemít jasno co by bylo dál..

Rozlišujme aktuální politiku od hledání strategických řešení. Překonat dnešní členství v NATO lepším, alternativním řešením je dlouhodobým programovým cílem KSČM, možné je uvažovat i o  kroku vystoupení ČR z jeho vojenských struktur.

Pojetí bezpečnosti ČR a Evropy na základě širšího kolektivního systému bezpečnosti je téma které je třeba nastolovat. (je tu OBSE, možnosti evropského systému atp). 

Pro případné petice je ale asi aktuálnější nyní nastolovat kriticky téma fungování NATO, kritika takových jeho aspektů, vedoucích k eskalaci a militarizaci, protestovat proto případným cizím základnám na našem území, či obecněji proti zvyšování vojenské přítomnosti v našem regionu. Ani spojenecké závazky nebrání mít vlastní politickou linii vůči "ofenzivním akcím"  NATO, které se stávají ohnisky nových konfliktů a které nejsou v českém zájmu, jinak by šlo  o vazalství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Dolejš - profil

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě