Dolejš (KSČM): Průjezd vojsk ve světle sociologických průzkumů

03.04.2015 12:26

Rozruch kolem přejezdu americké kolony byl zarámován mainstreamovou propagandou div ne jako nadšený všelidový plebiscit o NATO. Skutečnost však byla podle sociologických dat jiná.

Dolejš (KSČM): Průjezd vojsk ve světle sociologických průzkumů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Včera americký konvoj na cestě z cvičení Atlantic Resolve po čtyřech dnech opustil území České republiky. Po tuto dobu téma, které plnilo hlavní zprávy našich i některých zahraničních médií. Rozruch, který tento konvoj vyvolal, však pokračuje v debatách, jaký měl tento manifestační přesun vlastně smysl a jaká vlastně byla reakce české veřejnosti.

V šetření agentury STEM/MARK (samostatná odnož Střediska empirických výzkumů pro marketingové analýzy) pro Českou televizi odpovědělo na otázku, zda vadí průjezd americké kolony 82% respondentů záporně. Další agentura Phoenix Research se ptala jinak, zda lidé v konvoji vidí ohrožení ČR, zde odpovědělo záporně 78% respondentů. Zdálo by se tedy že nad nedávným průjezdem kolony vlastně není moc co diskutovat. Problém je v tom, že nešlo o běžný průjezd (takových už v minulosti byly stovky a proběhly ve vší tichosti) a že se z tohoto průjezdu stál nástroj propagandistické bitvy.

Vybraná sociologická data v tomto případě pak začala být vydávána mainstreamem jako výraz všelidového nadšení, jako výraz loajality s každým, třeba i budoucím, rozhodnutím NATO, požehnáním pro přípravu na svatou válku na východě a div ne jako dodatečný plebiscit o vstupu do NATO (při vstupu do NATO v roce 1999 se nešlo cestou referenda na rozdíl od vstupu do EU o pět let později). Zásadní rozdíl ovšem může být mezi postojem vadí/nevadí průjezd a postojem souhlasí/nesouhlasí s tím, co se nyní .kolem působení NATO v Evropě a do čeho byl průjezd mainstreamovou propagandou zarámován.

Je dobře, že navzdory určité přeexponované hysterii na sociálních sítích nedošlo při přesunu vojsk k násilnostem nebo nějakému neštěstí. Češi se v podstatě zachovali rozumě a k nevětším pitomostem se nepřidali. Realita ale zcela idylická nebyla. V množině lidí, kteří tazatelům oněch agentur řekli, že se konvoje nebojí a že jim nevadí, lze ale nepochybně nalézt lidi, kteří ten průjezd prostě skousli, mávli nad ním rukou. Nešli kvůli tomu na barikády, ale také nešli vítat cizí vojáky chlebem a solí. Tady potřebujeme strukturovanější dotaz. A tuto informaci lze doplnit z jiného průzkumu.

Pro někoho možná překvapivě dle ankety agentury SANEP pro deník BLESK není 51,9% lidí ztotožněno s přesunem. Překáží jim, že je teatrální demonstrací síly (25,8%), že je v napjaté atmosféře zbytečný (14,3%) a někteří jsou proti jakémukoliv přesunu cizích armád (11,8%). K tomu přidejme pravděpodobný fakt, že mnoho z lidí čekalo na průjezd ne kvůli holdu Američanům, ale z obyčejné zvědavosti. Podívat se na často nevídanou přehlídku uniforem a techniky.

Častou reakcí na průzkumy, které nepasují do předem připraveného, mainstreamového obrazu reality je, že se jedná o neprofesionální, neseriozní či dokonce manipulační práci s cílem zasévat chaos a relativizovat klíčové sdělení o společnosti. V tomto případě vysílat negativní signál o vztahu ČR k spojencům. Někteří dokonce zpochybňují to, koho se vůbec příslušné agentury ptají. Tady ale problém není. Výběr respondentů už je profesionální záležitost (děje se tak náhodně a kvótně) nedodržení principu reprezentativnosti by příslušnou agenturu deklasovalo. Ale přesto někteří tvrdí, že kdo připomene nehodící se data je lhář, nebo dokonce agent.
S jednou vysokoškolskou zkouškou ze sociologie si nechci hrát na experta. Ale jako letitý uživatel sociologických výzkumů vnímám určité věcné a metodické souvislosti. Samozřejmě že ten, kdo si placený výzkum objednává, může určit otázky, které mají být kladeny respondentům. A ti se mohou vyjadřovat jen k nabídnutým možnostem což samozřejmě ovlivňuje výsledek. A ten výsledek samozřejmě zadavatel může vyhodnotit po svém.

Je-li uživatelem i veřejnost, také má možnost racionální interpretace s vědomím použité metodiky. A o to jde. Oddělit fakta od propagandy a nenaběhnout si na nesmysly. A to padni komu padni. Netýká se to jen těch kteří nedokáží přijmout jiný názor než glorifikaci vlajky s hvězdy a pruhy. Na počátku průjezdu zveřejnila např. Rosijskaja gazeta v komentáři ke zprávě o protestních shromážděních v ČR proti průjezdu americké kolony, že 2/3 našich občanů jsou proti. Což je samozřejmě také zavádějící. Iracionální psychóza hojně zalévaná propagandou vznikla na obou stranách.

Hodnocení různých podobných průzkumů chce prostě klidný a věcný přístup. Nezpochybňuji svým exkursem do aplikované sociologie, že významná část české veřejnosti členství v NATO přijala. Ale i zde jsou některé významné otazníky. V průzkumu renomované instituce CVVM z ledna 2015 jen 40% dotazovaných souhlasilo s tezí, že NATO pomáhá míru a stabilitě ve světě. Proč tedy 60% ostatních nedokázalo říci ano k takto formulované tezi? A tyto rozpaky mohou narůstat spolu s tím jak se politika NATO může posunout k použití zásahů na cizím území, k preventivním úderům a k vyšším požadavkům na výdaje na zbrojení.

Prostě propagandistická klišé jsou jedna věc a reálné problémy a postoje obyvatelstva druhá. Místo vyhlašování vítězů souboje o mínění české veřejnosti se vraťme raději k otázkám, které naše občany skutečně trápí a jaké jsou nabízené odpovědi. V otázce budoucího zajištění míru a bezpečnosti to bohužel zdaleka není tak bezrozporné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Dolejš - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.