Doležal (SPD): STAN a spol. opět zdražují veřejnou dopravu ve Středočeském kraji

03.08.2022 13:44

Asociální středočeská krajská koalice v čele s hnutím STAN systematicky zhoršuje kvalitu a dostupnost veřejné dopravy v regionu.

Doležal (SPD): STAN a spol. opět zdražují veřejnou dopravu ve Středočeském kraji
Foto: archiv
Popisek: Lucie Šafránková je poslankyní za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a členkou Zastupitelstva města Brna. Ekonom a politolog Tomáš Doležal je oblastním koordinátorem SPD v okrese Praha-východ.

Středočeští krajští zastupitelé - tedy jejich většina, krajská vládní koalice ve složení STAN, ODS, Piráti, TOP 09, KDU-ČSL, Strana zelených a SNK ED – schválili letos na jaře upravené tarify Pražské integrované dopravy ve Středočeském kraji a Středočeské integrované dopravy.

Dražší jízdné pro seniory...

Sjednotili tím mj. výši jízdného pro cestující nad 70 let v autobusech a vlacích. Dosud měli tito senioři cestování autobusy v rámci našeho kraje zdarma.

To středočeská krajská vládní koalice nyní zrušila  - a tito senioři si tak za jízdné ve veřejné dopravě od 12. června připlatí. Naprosto nesmyslné a asociální opatření v době raketově rostoucí inflace a cen všech základních životních nákladů a potřeb. A z hlediska příjmů krajského rozpočtu jde o naprostou marginálii.

Jediným krokem, který by měl v současné situaci logické, sociální i morální oprávnění, by bylo zavedení možnosti jízdného zdarma ve veřejné dopravě ve Středočeském kraji pro všechny starobní důchodce, kteří by o to projevili zájem.

Krajská vládní koalice v této souvislosti vydává za svůj ohromný úspěch a mimořádný benefit pro určitou skupinu občanů to, že nově budou moci se slevou cestovat v integrovaném dopravním systému Středočeského kraje a Prahy váleční veteráni a účastníci odboje. A to za kupón v ceně 365 korun ročně. Což je spíše mocenská arogance a drzost. Proč nemohou tito hrdinové cestovat veřejnou dopravou zcela zdarma?!!!

... i pro zdravotně postižené

Další zdražení jízdného se týká našich zdravotně postižených spoluobčanů, držitelů průkazů ZTP a ZTP/P, kteří dosud mohli ve Středočeském kraji cestovat v autobusech zdarma. Nově pro ně bude rozhodnutím vedení kraje zavedeno jízdné ve výši 25 procent z plné ceny jízdného, v autobusech i vlacích.

Záplatovat díry v krajském rozpočtu odíráním této sociálně velmi ohrožené skupiny občanů, kteří se nemohou nijak bránit a ve své většině jsou odkázáni pouze na velice nízké sociální dávky hraničí už s hyenismem.

K tomu si připočtěme velké loňské zdražení jízdného ve středočeské veřejné dopravě - tarifů i časových kupónů -  předloňské zrušení jízdného zdarma pro žáky a studenty dojíždějící do škol v rámci Středočeského kraje a zrušení více než desítky spojů na krajských železničních tratích.

Vychází nám z toho jediné: hlavní agendou středočeské krajské vládní koalice, jejíž složení je velni podobné celostátní vládní sestavě,  v prvním (dvouletém) poločase  jejího fungování je razantní omezování nabídky služeb veřejné dopravy občanům kraje a její citelné zdražování, zejména pak pro sociálně nejohroženější skupiny, seniory, rodiny s dětmi a zdravotně postižené. Tedy zjednodušeně – zhoršování kvality a dostupnosti veřejné dopravy v kraji.

To je špatná zpráva. Tou lepší je skutečnost, že již za dva roky to bude možné prostřednictvím krajských voleb změnit.

Převzato z profilu politika.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Mgr. Tomáš Doležal, Dis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Stíhačka F-35 je fakticky nebojeschopný šrot

12:12 Rajchl (PRO): Stíhačka F-35 je fakticky nebojeschopný šrot

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k debatě v americkém Kongresu o nespolehlivosti stíha…