Dolínek (ČSSD): Systém sdílených kol je dalším krokem k vyšší kvalitě dopravy

22.09.2018 20:53

Na spolupráci v oblasti provozování systému sdílených kol se dnes Praha dohodla s místními provozovateli této služby. Při příležitosti Dne bez aut podepsali memorandum náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek a zástupci společností Rekola, Velonet, HomePort a Lime. Jejich společným cílem je zlepšit mobilitu obyvatel i návštěvníků hlavního města a zároveň zvýšit kvalitu životního prostředí.

Dolínek (ČSSD): Systém sdílených kol je dalším krokem k vyšší kvalitě dopravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

Bikesharing je forma individuální sdílené dopravy, podobně jako carsharing, avšak s tím rozdílem, že potřebuje výrazně méně prostoru pro jízdu i parkování. V tom je pro přetížené části měst velmi přínosný. Přeprava na jízdním kole je sice vhodnější spíše pro kratší vzdálenosti, ale v případě elektrokol se jejich dojezdová vzdálenost výrazně prodlužuje. Významný přínos pro městskou mobilitu tvoří zejména kombinace systému sdílených kol s MHD a zajištění přepravy na tzv. poslední míli cesty. „Systém sdílených kol je pro Prahu dalším krokem k vyšší kvalitě dopravy i trvale udržitelnému rozvoji města. Pražané i návštěvníci budou mít novou atraktivní možnost pohybu po městě a sníží se i množství škodlivých látek v ovzduší,“ říká Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy a radní pro dopravu.

Společnosti se v memorandu přihlásily k řádnému a bezkonfliktnímu provozování služeb bikesharingu, zejména k motivování svých uživatel v odkládání kol na místa, kde nebudou překážkou pro ostatní účastníky veřejného prostoru, což je nejčastější obava. Město se zavazuje k rozvoji městské infrastruktury, která umožní kolům na vybraných místech legálně a bezkonfliktně parkovat. Všichni signatáři se pak zavazují ke sdílení dat potřebných k zefektivnění dopravy, oboustranné komunikaci a vzájemné podpoře ohleduplnosti mezi uživateli.

„Systém sdílených kol úspěšně funguje všude po světě. Jsme rádi, že jsme našli s magistrátem společnou řeč a můžeme vzájemně spolupracovat na zdokonalování této služby a přiblížit se v tomto ohledu západním metropolím jako je třeba Amsterdam nebo Brusel,“ říká Vítek Ježek, zakladatel & CEO společnosti Rekola Bikesharing, jedné z podepisujících organizací a dodává: „Samozřejmostí jsou pro nás povinnosti jako například informování veřejnosti o správné a bezpečné jízdě, odklízení nepojízdných kol do 24 hodin i řešení všech problémů s koly spojenými.“

K memorandu se připojuje také Velonet, kterému se letos podařilo v Praze 4 instalovat několik stojanů, které jsou veřejně přístupné k využití i ostatním uživatelům jízdních kol. O rozšíření stanovišť pro parkování jízdních kol jedná i s dalšími městskými částmi.

Homeport byl do letošního roku k vidění pouze jako stanicový systém v Karlíně. Firma se však nově stává nejen poskytovatelem systému, ale také provozovatelem, a plánuje vstup mezi silnou konkurenci bezstanicových bikesharingových operátorů.

Lime Network se chystá vstoupit do Prahy s flotilou městských koloběžek na elektrický pohon. I na ně se memorandum vztahuje, neboť koloběžka je dle zákona chápána jako jízdní kolo a platí pro ni stejná pravidla.

O poskytovatelích sdílených kol

REKOLA Bikesharing s. r. o. jsou dnes úspěšnou firmou, která začínala jako malý pražský start-up v roce 2013. Nyní však měsíčně zrealizují přes 100 tisíc výpůjček. Anonymizovaná data o tom, jak se růžová rekola hýbou, umožňují vylepšovat infrastrukturu už v 8 českých městech – Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích, Liberci, Teplicích a nově ve Frýdku-Místku.

Velonet ČR, s. r. o., v roce 2016 přinesl sdílená kola vysoké kvality. Mají nastavitelná sedla, skryté brzdy a osmistupňovou přehazovačku v náboji kola. Místo řetězu mají kardanovou hřídel a ve výbavě nechybí ani LED přední i zadní světla. Využívá existující platformu Social Bicycles, která poskytuje celý systém na desítkách míst v USA a Evropě.

Homeport, s. r. o. je česká společnost, která navrhuje, vyvíjí a dodává městské systémy pro sdílení kol. Se svým novým elektrokolem nabízí nejvyspělejší e-bikesharingový systém na trhu, který umožňuje výpůjčky během 2 sekund pomocí aplikace či karet jako je Lítačka, ISIC či Inkarta. Jejich systémy fungují již v devíti zemích světa, vedle České republiky také na Slovensku, v Polsku, Francii, Spojeném království, Saudské Arábii, Kanadě, Finsku a na Gibraltaru.

Lime Network, s. r. o. je bikesharingová společnost založená ve Spojených státech v roce 2017. Její zakladatelé vycházeli ze snah snížit závislost lidí na osobních automobilech při přepravě na krátkou vzdálenost. Vedle osmdesátky amerických měst se jejich limetkově zelená kola prohání také v Evropě a to v Zurichu, Frankfurtu, Berlíně, Paříži, Madridu a Valencii. Jejich další stanicí se teď stala Praha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…