Dostál (STAN): Kraj musí zabrat ve většině oblastí

12.05.2015 4:31

Činnost Moravskoslezského kraje je nutné neustále zlepšovat. Hejtmanství by se mělo mimo jiné více soustředit na okrajové části spravovaného regionu.

Dostál (STAN): Kraj musí zabrat ve většině oblastí
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

V klíčových bodech je nutné zachovat kontinuitu, což platí zejména v oblasti dopravy a dopravní infrastruktury, ale změny nutné nepochybně jsou. „Zcela určitě nastal čas se intenzivněji věnovat problémovým oblastem v západní části regionu. Jde zejména o oblast Bruntálska, Osoblažska, Opavska, Krnovska, Rýmařovska a Vítkovska,“ říká Martin Dostál z hnutí STAN, který se dlouhodobě věnuje především problematice dopravy.

Ve spolupráci se státem a Evropskou unií je podle něj nutné směřovat finanční prostředky do rozvoje těchto oblastí. Peníze musí prioritně jít do oblasti infrastruktury a do vytváření podmínek pro podnikatele při vzniku nových pracovních míst. Stejný názor má i bruntálský radní Jan Meca (STAN). „Kraj se příliš soustředí na velké aglomerace, nevěnuje dostatečnou pozornost okrajovým regionům, jejich dopravní dostupnosti a vzdálenosti ke kvalitní zdravotnické péči. Kraj se také málo angažuje v těchto regionech při získávání investorů. Nové rozvojové plochy v Ostravě a v dalších velkých městech náš region nespasí,“ domnívá se Jan Meca.

Klíčová může být také spolupráce se sousedními polskými regiony – Opolským a Slezským vojvodstvím. „U těchto oblastí je také nutná užší spolupráce s Olomouckým krajem. Bezpodmínečně nutná je koordinace jednotlivých aktivit mezi oběma kraji ve všech oblastech společného zájmu,“ pokračuje Martin Dostál.

Z krajského rozpočtu se podle zástupců hnutí STAN musí zvýšit podpora malým a středním obcím, a to na nejrůznější oblasti jejich rozvoje. „V rámci Asociace krajů je potřebné také vyvolat debatu o větší decentralizaci zejména finančního rozhodování, která je dnes zcela nesmyslně soustředěna na ministerstvech. Tato decentralizace, spojená i s přesunem peněz na krajskou úroveň, by umožnila efektivnější a operativnější rozvoj regionů, než je tomu dnes. Je bohužel skutečností, že i přes vznik krajské samosprávy je Česká republika i nadále výrazně centralizována. Máme obrovskou příležitost to změnit,“ dodává Martin Dostál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…